Açlık sınırı 3 bin lirayı aşarken yaş sebze ve meyve fiyatları mutfak harcamasını artırdı. Üç buçuk asgari ücret ancak bir asgari yaşama yetmeye başladı.

Asgari yaşam maliyeti 3 bin 709 TL

EKONOMİ SERVİSİ

Enflasyondaki artış geçim şartlarının giderek ağırlaşmasına neden oluyor. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı, yürürlükteki asgari ücretin yaklaşık 200 lira üzerinde. Türk-İş’in açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasında açlık sınırı eylül ayında 3 bin 49, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı olan yoksulluk sınırı ise 9 bin 931 TL olarak hesaplandı.


Bekâr bir çalışanın "yaşama maliyeti" de aylık 3 bin 709 lira 23 kuruş olarak hesaplandı. Türk-İş tarafından yapılan açıklamada “Net asgari ücret ile bir kişinin yaşam maliyeti olarak hesaplanan 3 bin 709 TL arasındaki fark, elde edilen gelir ile yapılması gereken harcama nedeniyle karşı karşıya kalınan geçim şartlarının ağırlığını ortaya koymaktadır. Bu ay itibariyle, üç buçuk asgari ücret ancak bir asgari yaşama yetmektedir. Öncelikle yapılması gereken, en düşük geçim maliyetini karşılayacak ücret geliri seviyesini yakalamak ve satın alma gücünü bu seviyede koruyarak refah artışından pay vermektir” ifadelerine yer verildi.

Ankara’da yaşayan 4 kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 4,18 artış gösterdi. Yılın ilk dokuz ayı itibarıyla fiyatlardaki artış yüzde 17,72’yi bulurken gıda enflasyonunda son 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 24,56 oldu.

Araştırmaya göre, et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta, et fiyatı genelde aynı kaldı. Tavuk fiyatı da değişmedi.

Yaş sebze ve meyve fiyatları mutfak harcamasını artırdı. Sebzenin ortalama kilogram fiyatı bu ay 8 liraya yükselirken, meyvenin 8 lira 70 kuruş oldu. Ekmek fiyatı ile tereyağı, margarin ve ayçiçeği yağının fiyatı değişmedi, zeytinyağının fiyatı ise arttı.

Siyah ve yeşil zeytin fiyatı da bu ay arttı.

asgari-yasam-maliyeti-3-bin-709-tl-926294-1.