Tüm yurttaşları ve özellikle 7 milyonu aşkın kişiyi ilgilendiren asgari ücretin belirlenmesi için ikinci toplantı da gerçekleştirildi. SOL Parti, “Bu iktidarı göndermeden işçinin ve emekçinin yüzü gülmeyecektir” dedi.

Asgari yetmez

HABER MERKEZİ

Yaklaşık 7 milyon çalışanı doğrudan, tüm yurttaşları ise dolaylı olarak ilgilendiren 2022 asgari ücreti belirleme çalışmalarında ikinci toplantı gerçekleştirildi. Türk İş’in ev sahipliğinde yapılan ikinci toplantıya Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlık etti. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, komisyon konuşmasında "TÜİK temsilcisi kusura bakmasın enflasyon yüzde 21 deniyor ama gelen zamlar ortada. Kamuoyunda dile getirilen rakamların altına evet dememiz mümkün değil" ifadelerini kullandı.

Sadece birkaç haber ajansının takip etmesine izin verilen toplantının açılışında konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Hükümet, işçi, işveren olarak ortaklaşa bir imza atmak istediklerini dile getiren Atalay, "Ama bizim beklentimizin altında kalacak bir rakam olursa biz buna katılmayacağımızı; Bakan Bey’e rakamı da söyledim. Bundan evvelki maliye bakanı da biliyor. Zannediyorum onlar benim bu ifadelerimi, arkadaşlarımızın ifadelerini sayın cumhurbaşkanımıza ilettiler. Cumhurbaşkanı da biliyor. Arzumuz bir an evvel önümüze bir rakam gelsin de kamuoyunu fazla meşgul etmenin bir anlamı yok, bağlayalım. Ama arzu etmediğimiz bir rakam gelirse hemen bağlasak ne olur, 20 gün sonra bağlasak ne olur. Onun için arzu ettiğimiz bir rakam gelmezse çabuk olmanın da bir anlamı yok. Siyasilerin açıklamalarını da takip ediyorum. Bu sene toplumun tüm kesimleri bununla ilgili fikir beyan ediyor. Resmi bir rakam söylememeye gayret ediyoruz; ama kamuoyunda oluşan rakamlar ortada. Oluşan rakamların altında da bir şeye ‘evet’ dememiz mümkün değil" ifadelerini kullandı” diye konuştu.

Asgari ücret belirleme toplantılarının açılışında konuşan Bakan Vedat Bilgin, “4 oturumda çalışmayı bitirmek, çalışmaları hızla tamamlama ve tatmin edici sonuca ulaşmak istiyoruz" demişti. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun üçüncü toplantısı 9 Aralık’ta TİSK’te yapılacak.

AKP YÜZÜMÜZÜ GÜLDÜRMEZ

SOL Parti Merkez Yürütme Kurulu, asgari ücretle yaptığı değerlendirmede “Bu iktidar işçinin yüzünü güldüremez!” dedi. SOL Parti’den yapılan açıklamada asgari ücret görüşmelerinin hayat pahalılığı gölgesinde sürdüğü belirtilirken kulislere fısıldanan ‘fevkalade zam’ haberleri “boş laf” olarak değerlendirildi. Açıklamada şöyle denildi: "Emeği ve üretilen tüm değerleri ucuzlatarak ülkeyi Katar kapılarında pazarlamaya çalışan aciz bir iktidardan beklenebilecek hiçbir şey yoktur. Bu iktidarı göndermeden işçinin, emekçinin, köylünün yüzü gülmeyecektir! Asgari ücretin vergi dışı bırakılarak bu verginin patronlardan tahsil edilmesi ve her ay enflasyon oranında güncellenecek insanca yaşama uygun bir ücretin belirlenmesi için; işçinin hakkını bu yağmacı iktidarın elinden almak için omuz omuza mücadele edeceğiz” diyerek birlikte mücadele çağrısı yapıldı.