Aşının Eylül ayında hazır olacağından % 80 emin olduğunu söyleyen Oxfordlu Aşı Bilimi Uzmanı Prof. Dr. Sarah Gilbert yaptığı açıklamada “Umut ettiğimiz klinik çalışmalara gelecek haftanın sonuna doğru başlamak üzereyiz" ifadelerini kullandı

Aşı Bilimi Uzmanı Prof. Dr. Sarah Gilbert: Umut ettiğimiz klinik çalışmalara gelecek haftanın sonuna doğru başlamak üzereyiz

Oxford Üniversitesinden Aşı Bilimi Profesörü Sarah Gilbert ekibiyle birlikte KOVID-19 aşısını geliştirmek üzere çalışmalar yürütüyor. İngiltere Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü tarafından desteklenen projede klinik çalışmalara gelecek haftanın sonuna doğru başlanacağı belirtiliyor. Daha önce the Times’a verdiği röportajda “aşının Eylül ayında hazır olacağından % 80 emin olduğunu” söyleyen Gilbert dün BBC’de katıldığı programda Andrew Marr’ın sorularını cevapladı.

Enfeksiyon sonrası bağışıklık çok uzun ömürlü değil

Enfekte olan hastaların gelecekte yeniden enfekte olup olmayacağı üzerine Prof. Sarah Gilbert; “İnsanları ve hayvanları enfekte eden diğer koronavirüslerden bildiğimiz kadarıyla, bağışıklık çok uzun ömürlü değil. Yani enfekte olan birinin gelecekte yeniden enfekte olması muhtemel. Ne kadar sonra bunun olacağını henüz bilmiyoruz. Belki de birkaç yıl… Bekleyip görmemiz gerekecek…” şeklinde konuştu.

Adenovirüsle geliştirilen aşıyla hastalar doğal enfeksiyona göre daha uzun süre bağışıklık kazanabilir

Program sunucusu Andrew Marr’ın aşının hazır olması durumunda grip gibi her yıl yeniden aşı gerekip gerekmediği sorusu üzerine Gilbert; “Doğal enfeksiyon sonrası edinilen bağışıklık ile aşı sonrası edinilen bağışıklık arasında fark vardır. Bunlar ille de aynı şeyler değildir. Koronavirüs bizzat arkasında güçlü bir bağışıklık hafızası bırakmama konusunda iyidir. Bu nedenle insanlar yeniden enfekte olurlar. Biz koronavirüsün kendisini aşı olarak kullanmıyoruz. Aşı yapmak için farklı bir virüsü kullanıyoruz. Aşı yapmak için kullandığımız adenovirüsle güçlü bağışıklık cevapları alırız ve bunlar uzun bir süre yüksek düzeyde kalırlar. Aşıyla gelen bağışıklığın enfeksiyonla gelen bağışıklıktan daha uzun sürdüğünü bulduğumuz şanslı bir durumda da olabiliriz.”

Aşıyla insanları en az bir yıl süreyle koruyacak güçte bağışıklık kazanılabilir

Marr’ın “belki imkansız bir soru ama bu bağışıklık ne kadar sürer” şeklinde sorusu üzerine Sarah Gilbert, “Bu imkansız bir soru değil. Mers koronavirüs kontrollerinde yaptığımız şey, aşılamadan bir yıl sonra insanların bağışıklıklarına bakmaktı. Ve onlar o zaman yine güçlüydüler. Onları enfeksiyondan korunmak için ne kadar güçlü olmaları gerektiğini bilmiyoruz. Hala bilinmesi gereken çok şey var. Ancak bildiğimiz bir şey var; aşıyla insanları en az bir yıl koruyacak güçte bağışıklık sistemi cevapları alabiliyoruz.”

Programda aşı çalışmalarının hangi aşamada olduğu sorulması üzerine Sarah Gilbert, “Umut ettiğimiz klinik çalışmalara gelecek haftanın sonuna doğru başlamak üzereyiz” şeklinde cevap verdi.

BirGün Çeviri Kolektifi