Salgını bitirmeye yönelik aşı çalışmaları kapsamında tüm dünyada 2 milyardan fazla doz enjekte edildi. Türkiye ‘rakamsal olarak’ üst sıralarda yer alsa bile nüfusa göre aşılama kampanyasında oldukça geride.

Aşı çalışmasında yolun başındayız

HABER MERKEZİ

Dünya genelinde koronavirüse karşı bugüne dek 2 milyardan fazla doz aşı uygulandı. Bir dizi zengin ülke artık çocukları ve gençleri de aşılamaya başladı. Fakat madalyonun diğer yüzünde yoksul devletler, sağlık çalışanlarını ve öncelikli grupları dahil olmak üzere aşılamanın henüz çok başında.

Tüm bunlarla birlikte birçok ülke salgınının yayılmasının önlenmesi adına aldığı bir dizi kuralı gevşetmeye başlıyor. Özellikle büyük ölçüde turizm gelirlerine bağlı ekonomiler, yaz sezonun açılmasıyla birlikte yabancılara kapattıkları sınırlarını yeniden açıyor.

Birçok ülke Türkiye’yi “yüksek riskli bölge” kapsamında seyahat kısıtlamasına devam ederken bazı ülkeler, seyahat kısıtlamalarında gevşemeye başlatıyor.

TÜRKİYE AVRUPA’NIN OLDUKÇA GERİSİNDE

Tüm dünyada aşılama çalışmaları devam ederken Türkiye’de birinci ve ikinci doz aşı olanların toplam sayısı, 31 milyona yaklaştı. Our World in Data’da yayımlanan son rakamlara göre Türkiye’de nüfusun yüzde 21.6’sı birinci dozunu, yüzde 16’ısı da ikinci doza erişebildi. Almanya’da tek doz olanların oranı yüzde 45’lerde seyrederken, ikinci doz 20,8 ile Türkiye’nin ilk dozu ile birbirine yakın oranlarda. Fransa’da tek doz yüzde 40, İngiltere’de ise yüzde 60,2 Belçika yetişkin nüfusunun yarısını aşılamayı da başardı.

Fransa Ulaştırma Bakanlığı, 9 Haziran'dan itibaren Covid-19'a karşı aşılanan Avrupalıların negatif bir PCR testi istenmeden Fransa'ya gelebileceklerini açıkladı. Turizmden Sorumlu Devlet Bakanı Jean-Baptiste Lemoyne ise, Fransa'ya seyahat koşullarını daha detaylı bir şekilde açıkladı. Buna göre Fransız hükümeti, tüm ülkeleri Covid-19 vaka sayısı ve varyant yüzdesine göre 3 farklı kategoriye ayırdı. Yeşil, Turuncu ve Kırmızı olarak belirlenen kategorilere göre Türkiye 3 Haziran’dan itibaren kırmızı bölgede, Arjantin, Bahreyn, Bangladeş, Bolivya, Brezilya, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Hindistan, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Surinam, Uruguay ve Güney Afrika ile birlikte yer alıyor. Bu liste düzenli olarak güncelleniyor.

Almanya hükümeti ise aralarında Türkiye’nin de olduğu üç ülkenin koronavirüs risk kategorisini "yüksek riskli bölgesi"nden "risk bölgesi"ne düşürdü. İtalya ve Çekya ise risk bölgesi kapsamından çıkarıldı. İspanya ise son aldığı kararla hızlı PCR testleri ile ülkeye girişe yeşil ışık yaktı.

asi-calismasinda-yolun-basindayiz-885100-1.

***

Almanya’da yaş sınırı 12 oldu

Almanya'da 7 Haziran Pazartesi gününden itibaren, koronavirüse karşı yapılan aşılarda öncelik uygulaması kaldırılarak, 12 yaş ve üzerinde olan herkesin aşı olması mümkün kılmayı amaçlıyor. Aşı merkezlerinin yanı sıra doktor muayenehanelerinde ve işletmelere bağlı hekimler tarafından aşı yapılabilecek. Öte yandan İsrail'de 12-15 yaş arasındaki çocuklara 6 Haziran’dan bu yana aşıları yapmaya başladı. İsrail'de 20 Aralık 2020 tarihinde başlayan koronavirüse karşı aşılama kampanyasında, sağlık personeli, 65 yaş üstü kişiler ve kronik hastalara öncelik verilirken bugünden itibaren çocuklara da aşı yapılacak. Almanya ve İsrail’den önce ABD ve Kanada‘da da 12-15 yaş grubundaki çocuklara BioNTech/Pfizer aşısının yapılabileceği tavsiyesinin çıkmasının ardından 12-15 yaş grubundaki çocuklar için aşılamalar başlamıştı. Şimdiye dek birkaç milyon çocuğun aşılandığı duyuruldu.

***

Madalyonun diğer yüzü

Avrupa ve Amerika’da aşılama kampanyaları hızla devam ederken tüm Afrika’nın sadece yüzde 2’si aşıya erişebildi. Haziran başında Dünya Sağlık Örgütü, Afrika'da Covid-19 vakalarında yüzde 20 artış olduğu halde kıtaya aşı sevkiyatının durma noktasına geldiğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da, bir dizi zengin ülkenin artık çocukları ve gençleri aşıladığını, yoksul devletlerin ise sağlık çalışanlarını ve en savunmasız grupları bile zar zor aşılamaya başladığını vurguladı. Genç ve sağlıklı insanlara aşı sunmak yerine ülkeleri, dozlarını COVAX küresel aşı paylaşım planına vermeye ve böylece tüm ülkelerde en çok ihtiyacı olanların korunmasını sağlama çağrısını yineledi.