Uzmanlar yeni aşı bağlantıları kurulması yönünde çağrı yaparken Türkiye’nin COVAX’a üye olmaması tepkilere yol açtı. Prof. Dr. Pala, “Her gün 160 kişi hayatını kaybederken Türkiye’nin COVAX girişimi içinde yer almamasına ilişkin akılcı bir gerekçe yok” diyor.

Aşı için yeni bağlantılar kurulmalı

Yaren ÇOLAK

ÇİNLİ Sinovac firması tarafından üretilen CoronaVac aşısı uygulanmaya devam edilirken ülkedeki bilinmezlik sürüyor. Uzmanlar tarafından en az 120 milyon doz aşıya ihtiyaç olduğu belirtilirken 3 milyon doz aşının yetersizliğine dikkat çekiliyor. Yeni aşı bağlantıları kurulması gerektiğini kaydeden uzmanlar, 3 milyon doz aşının risk grubunu dahi aşılamaya yetmeyeceğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından kurulan COVAX ise, düşük gelirli veya aşı sağlama konusunda sıkıntısı olan ülkelere aşı sağlamayı hedefliyor. 190 ülkenin üye olduğu COVAX’a Türkiye’nin dahil olmamasına tepki gösteren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala da “COVAX dahil olmak üzere yeni aşı bağlantıları kurmamız gerekiyor” dedi.

COVAX’TAN 2 MİLYAR DOZ AŞı

COVAX’a üye ülkelerden 92’sinin düşük ve orta gelirli olduğunu aktaran Pala, “Türkiye eğer yer alıp yükümlüklerinin yerine getirirse ve oraya bir kaynak aktarırsa o zaman nüfusunun yüzde 20’si kadarına 2021 sonunda kadar aşı sağlama adımı atmış olacak. Ayrıca bu girişimin içinde bulunan özellikle Oxford aşısı gibi aşılardan yararlanma olanağı da olacak. COVAX, 2021 sonuna kadar en az 2 milyar doz Covid-19 aşısı sağlamayı planlıyor. Dünya nüfusunun 8 milyar olduğunu ve 18 yaş altındakilere bu aşının vurulmadığını düşünecek olursanız ne kadar önemli bir girişim olduğunu buradan kolaylıkla anlayabiliyoruz. Türkiye’nin COVAX girişimi içinde yer almamasına ilişkin benim aklıma gelen akılcı bir gerekçe yok” diye konuştu.

“Türkiye’nin en az 120 milyon doz aşı sağlaması lazım” diyen Pala, “Ancak şu an elimizde 3 milyon doz aşı var. 54 buçuk milyon doz aşı bağlantısı kurulmuş aşı dışında daha ne kadar aşı geleceği belli değil. Oysa zaman hızlı geçiyor hala günde 160 kişiyi bu hastalıktan kaybediyoruz. Öte yandan ortaya çıkan bu yeni varyantın hastalığın yayılmasında çok daha etkin olduğu görülüyor. Yeterli sayıda aşıyı sağlayamazsak Türkiye’de koronavirüsle mücadeleye yüksek vaka artışı ve yüksek ölüm sayısıyla devam etmek zorunda kalabiliriz. Bunları önlemek için COVAX dahil olmak üzere yeni aşı bağlantıları kurmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.