Aşı kullanılana kadar 2 milyon kişi ölebilir

DIŞ HABERLER SERVİSİ

DÜNYA Sağlık Örgütü (WHO), dünya genelinde koronavirüs sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısının, aşının bulunup yayın şekilde kullanılmaya başlamasına kadar 2 milyona ulaşabileceğini duyurdu. WHO’nun acil durum ekibi lideri Dr. Mike Ryan, uluslararası işbirliği içinde adım atılmasaydı bu sayının çok daha yüksek olabileceğini söyledi.

Bugüne kadar dünya genelinde 32 milyon 500 binin üzerinde vaka tespit edildi, 998 bin 996 kişi hayatını kaybetti. Vaka sayıları hızla artıyor. Avrupa’da da son haftalarda vaka sayıları artışta. Dr. Ryan, Avrupa ve dünya genelinde her gün artan yeni vaka sayılarının endişe verici olduğunu söyledi.

Öte yandan dünyada tescil edilen ilk Covid-19 aşısı Sputnik V’yi geliştiren Rusya Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Ulusal Araştırma Merkezi’nin Başkanı Aleksandr Gintsburg, aşının Covid-19’u geçirenlere de uygulandığını ve bu kişilerde antikor gelişme sürecinin sağlıklı kişilere göre daha hızlı olduğunu belirtti. Sputnuk’in haberine göre Rusya’da ikinci koronavirüs aşısını geliştiren Devlet Viroloji ve Biyoteknoloji Araştırmaları Enstitüsü Vektor’un Genel Müdürü Rinat Maksyutov, bazı koşullarda Covid-19’a karşı hayat boyu bağışıklık kazanmanın mümkün olduğunu belirtti.

***

Güney Yarımküre’de korkutan artış

Salgın özellikle Güney Yarımküre’de hızla yayılıyor. Afrika kıtasında Covid-19 tespit edilenlerin sayısı 1 milyon 452 bini geçerken Hindistan ve Brezilya’daki artış korkutuyor. Salgın verilerinin derlendiği Worldometer internet sitesine göre, Afrika kıtası genelinde virüs bulaşan kişi sayısı son 24 saatte 8 bin 149 artarak 1 milyon 452 bin 768 oldu. Salgın nedeniyle ölenlerin sayısı 154 artışla 34 bin 912’ye ulaştı. Salgından en çok etkilenen üçüncü ülke konumundaki Brezilya'da son 24 saatte 729 kişi hayatını kaybetti. Ülkedeki virüs kaynaklı ölü sayısı 140 bin 537’ye, vaka sayısı da 4 milyon 689 bin 613’e yükseldi. Meksika’da can kaybı 405 artarak 75 bin 844'e ulaştı. Hindistan’da ise 1089 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle koronadan ölenlerin sayısı 93 bin 379’a yükseldi.