Aşı randevularının SGK’ye kayıtlı tüm çalışanlara açılmasının ardından birçok yurttaş aşı olmak için İzmir’de hastanelere gitti. Bazı hastanelerin önünde uzun kuyruklar oluşurken, İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, kalabalıkların önüne geçilebilmesi için aşı merkezleri açılabileceğini söyledi.

Aşı merkezleri açılabilir

Berkay SAĞOL

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sosyal medya hesabından yaptığı duyurunun ardından SGK kayıtlı tüm çalışanlar ile 40 yaş ve üzeri olanlar Covid-19 aşısı olmak için İzmir’de hastanelere gitti. Başta Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uzun kuyruklar oluştu.

İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde kuyrukta bekleyen yurttaşların bazıları ise durumdan şikayetçi. Mert Keskin, “Randevu sistemiyle çalışıp bu kalabalık nasıl oluyor anlamıyorum. Aynı anda bir sürü kişiye randevu vermişler. Bu kuyrukta virüs kapmamak mümkün değil, resmen burada hastalığa yakalanacağız” dedi.

AŞI TEMİNİ İYİ, ORGANİZASYON KÖTÜ

Şimdiye kadar asıl sıkıntının aşının temin edilememesi olduğunu belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, “Son dönemde yapılan anlaşmalar sonrasında aşılama hızlandı. Geçen gün bir günde 850 bine yakın aşı yapıldı. Demek ki aşı olunca yapılıyor günde 1 milyon doz da aşı yapılabilir ancak süreç ne yazık ki hala şeffaf değil. Ne kadar aşı geldi bilmiyoruz” dedi.

Sağlık kurumlarında ciddi yoğunluk oluştuğuna dikkat çeken Dr. Çamlı, “Aşılamanın bu şekilde hızlanması güzel ancak şimdi de iyi organizasyon yok. ASM’lerde ciddi sorunlar var çünkü fiziki koşullar uygun değil. Sağlık kurum ve kuruluşlarındaki bu yoğunluğa engel olmak için soğuk zincirin sağlanması koşuluyla okullarda, fabrikalarda kamu kurumlarında bölgesel olarak aşı merkezleri açılabilir. Bu şekilde aşılama süreci hızlanır” diye konuştu.

Aşı olmanın tüm toplum ve insanlık için sorumluluk olduğuna vurgu yapan Dr. Çamlı, şunları söyledi: “Kafalarında soru işaretleri olan kişilere bilimsel yanıtlar verilerek birtakım karanlık çevrelerce oluşturulmaya çalışılan aşı karşıtlığına izin verilmemesi gerekiyor. İzmir'de aşılama diğer illere göre daha iyi gidiyor. Aşı karşıtlığı da yok denecek kadar az. Ancak ne yazık ki sadece şehrimiz olarak yorumlayamayacağımız bir pandemi ile karşı karşıyayız. Küresel bazda yorumlanması gereken bir salgın. Şırnak ya da Mardin'de iyi değilse bir süre sonra İzmir ya da Türkiye de bundan etkilenecektir. Tek bir kişinin bile hasta olması yeniden salgını sürdürmeye yeter. Bunu asla unutmamalıyız.”

SES Çiğli İş Yeri Temsilcisi Başak Edge Gürkan ise, “Bu hastanede 16 saat aşılama yapılıyor. Sağlık emekçileri çok yoğun çalışıyor ama şu anda yetersiz kalıyor. Personel yetersiz olduğu ve iyi bir organizasyon olmadığı için kaos ortamı oluşuyor. İnsanlar daha fazla aşılansın evet, aşılama randevularını açmak önemli ancak daha sistematik bir şekilde bunlar yapılabilir” diye konuştu.