Uluslararası Ticaret Odası’nın araştırmasına göre, gelişmekte olan ülkelerin Covid-19 aşısına ulaşamaması halinde bu durum dünya ekonomisine 9,2 trilyon dolara kadar zarar verebilir.

‘Aşı milliyetçiliği’, küresel ekonomiye 9,2 trilyon dolar zarar verebilir

Uluslararası Ticaret Odası (ICC), Covid-19 aşısının dünya genelinde ekonomiye etkisine ilişkin araştırma yapıldığını bildirdi.

ICC'den yapılan yazılı açıklamada, hükümetlerin, gelişmekte olan ülkelere Covid-19 aşısına erişim sağlamaması halinde küresel ekonominin 1,5 ila 9,2 trilyon dolar arasında zarar göreceği vurgulanarak, ABD için beklenen ekonomik zararın 45 milyar ile 1,38 trilyon arasında, İngiltere için 8,5-146 milyar dolar ve Almanya için 14-248 milyar dolar olduğu kaydedildi.

Açıklamada, aşıya erişim konusunda dünyada iş birliğini olmaması halinde en çok etkilenecek ülkelerin Fransa, Belçika, Almanya, Hollanda dahil Avrupa ülkeleri, İsviçre, Norveç ve İngiltere olduğu, bu ülkelerin GSYH'nin yüzde 3,9'a kadar küçülebileceği vurgulandı.

Ekonomileri gelişmiş ülkelerin aşı için 27,2 milyon dolar kaynak ayırdığı aktarıldı.

VİRÜS DAHA FAZLA YAYILABİLİR

Açıklamada görüşlerine yer verilen ICC Araştırma Vakfı Başkanı Terry McGraw, bu araştırmanın gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomik olarak birbirlerine bağlılığı ve aşı konusunda ülkeler arasındaki çalışmanın önemini gösterdiğini belirtti.

DSÖ’DEN UYARI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus da, İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde video konferans yöntemiyle basın toplantısında araştırmaya değindi.

Yoksul ülkelere aşı tedarikinde eşit davranılmaması durumunda "dünyanın feci bir ahlaki başarısızlığın eşiğinde" olduğu uyarısında bulunan Ghebreyesus, yeni araştırmaların bunun sadece "ahlaki başarısızlık" olmadığını, ekonomik bir başarısızlık olacağını da gösterdiğini aktardı.

Ghebreyesus, Uluslararası Ticaret Odası’nın, hükümetlerin, gelişmekte olan ülkelere Covid-19 aşısına erişim sağlamaması halinde küresel ekonominin 9,2 trilyon dolara kadar zarar göreceğini açıkladığını anımsattı.

Ghebreyesus, Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) yeni raporuna göre de salgının küresel işgücü gelirinde 3,7 trilyon dolar düşüşe neden olacağı tahmininde bulunulduğunu hatırlattı.

Ghebreyesus, Covid-19 aşılarının düşük ve orta gelirli ülkelere eşit şekilde dağıtılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Aşı milliyetçiliği, kısa vadeli siyasi hedeflere hizmet edebilir. Ancak aşıların hakkaniyetle dağıtılmasını desteklemek, her ülkenin kendi orta ve uzun vadeli ekonomik çıkarına olacaktır. Salgın, her yerde sona erdirinceye kadar hiçbir yerde bitiremeyeceğiz. Şu an dünyanın az gelişmiş ülkeleri (aşıları) izliyor ve beklerken, zengin ülkelerde aşılamalar devam ediyor. Her geçen gün dünyanın zenginleri ve yoksulları arasındaki uçurum daha da büyüyor."

Ghebreyesus, Uluslararası Ticaret Odasının, Covid-19 aşısının dünya genelinde ekonomiye etkisini araştıran bilim heyetinin başındaki Prof. Dr. Şebnem Kalemli Özcan'a teşekkür etti.

Araştırmaya ilişkin bilgiler veren Özcan da Koç Üniversitesinde görevli akademisyenler Selva Demiralp, Cem Çakmaklı, Sevcan Yeşiltaş ve Muhammed Ali Yıldırım'ın da araştırmada yer aldığını kaydetti.