Aşı çalışmaları tüm dünyada salgını bitirmeye dair büyük bir umut yarattı. Ancak Birleşmiş Milletler(BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "10 ülke dünyadaki koronavirüs aşılarının yüzde 75'ini alırken 130 ülkeye bir doz aşı bile gitmedi" diyerek küresel aşı eşitsizliğine dikkat çekti.

Aşıda eşitsizliğin utanç tablosu: 130 ülkeye tek doz aşı girmedi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında Covid-19 salgını ve aşıya eşit erişimin görüşüldüğü toplantıda konuşan Antonio Guterres, açıklamalarda bulundu. Guterres, tüm dünyadaki aşılama çalışmalarının "inanılmaz derecede dengesiz ve adaletsiz" ilerlediğinin altını çizdi. Bu durumun acil düzeltilmesi ve dünyadaki herkesin bir an önce aşılanması için küresel eylem çağrısında bulunan genel sekreter, "10 ülke dünyadaki koronavirüs aşılarının yüzde 75'ini alırken 130 ülkeye bir doz aşı bile gitmedi" dedi.

Guterres, virüsün "orman yangını" gibi yayılırsa sürekli mutasyona uğrayacağı, daha bulaşıcı ve ölümcül olabileceği uyarısında bulundu.

Büyük ölçüde kamu tarafından finanse edilen laboratuvarlarda yürütülen araştırmaların ardından geliştirilen Covid-19 aşıları, salgını bitirmeye dair büyük bir umut yarattı. Düşük gelirli ülkeler için yetersiz Covid-19 aşısı tedariki, dünyanın belli kısımlarını aşılamanın yıllar sürebileceği anlamına geliyor.

Guterres, "Bu kritik dönemde aşı adaleti küresel toplumun karşı karşıya olduğu en büyük sınavdır" dedi. Bilim insanları, aşı üreticileri ve aşı çalışmalarının finansörlerini küresel bir aşılama planını hayata geçirmeye çağırdı.

AŞI MİLLİYETÇİLİĞİNİ DURDURUN

BM Güvenlik Konseyi toplantısı öncesi Antonio Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric de, salgınla mücadelede aşı milliyetçiliğinin durdurulmasına yönelik çağrı yapmıştı. Dujarric, tek büyük isteklerinin gerçekten de aşı dayanışmasını sağlamak ve de aşı milliyetçiliğine son vermek olduğunun altını çizmişti.

Her bir hükümetin kendi halkını düşündüğünü ve bunun temel görevleri olduğunu dile getiren Dujarric, "Ancak hükümetlerin, finansmanla desteklenen uluslararası işbirliğinin genişletilmesi sayesinde, halklarının ihtiyaçlarını karşılayabileceğini” vurgulamıştı.

***

COVAX HEDEFİNE ULAŞAMADI

Yoksul ülkelerin birçoğu, geçen yıl aşı ortakları ittifakı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) destekli COVAX mekanizmasına ve bağımsız aşı araştırmalarını finanse etmek için bağış toplayan bir kuruluş olan Salgınlara Hazırlık İnovasyonları Koalisyonuna bel bağlamıştı. COVAX, 2 milyar doz Covid-19 aşısının dünyada adil dağıtımını temin etmek amacıyla yola çıktı. Ancak yoksul ülkelerin zengin ülkelerle aynı anda aşıya erişmesini amaçlayan Covax adlı programı hedeflerine ulaşamadı. Salgın koşullarının devam etmesinin ekonomik iyileşmeyi de geciktireceğine dikkati çeken Guterres, Dünya Sağlık Örgütünün küresel aşı programı COVAX'in desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard da konuşmasında Covax programına hız verilmesini, "aşı stokçuluğu ve tekelinin önlenmesi" çağrısında bulundu.

Marcelo Ebrard, bazı yoksul ülkelerin mevcut koşullarda 2023'ün ortasına kadar aşıya erişiminin olmayacağının söylendiğini anımsatarak önceliğin bu ülkelere verilmesini istedi.