Milyonlarca insanın hayatını kaybettiği salgını bitirmeye dair tek umut, aşı. Kamunun finanse ettiği laboratuvarlarda üretilen aşılara erişimin önündeki en büyük engel ilaç devlerinin patent inadı. Farklı ülkelerden sosyalistler ilaç şirketlerine seslendi: “Patentleri kaldırırsanız, insanların hayatını kurtarabilirsiniz.”

Aşıda kâr hırsı yoksulu vuruyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Koronavirüs salgını tüm dünyada yayılmaya devam ederken, salgını bitirmeye dair tek umut ise kamu tarafından finanse edilen laboratuvarlarda yürütülen araştırmaların ardından geliştirilen Covid-19 aşıları. Ancak 2 milyondan fazla insanın hayatına mal olan salgın, büyük şirketlerin kâr hırsının önüne hâlâ geçemedi.

Dünyanın farklı ülkelerindeki sol figürler, ilaç şirketlerine tepki gösterdi ve aşıların patentinin kaldırılmasına yönelik çağrı yaptı. Jacobin Magazine dergisinde yayımlanan çağrıda, Fransa’daki Sol Parti’nin Avrupa Birliği Parlamentosu’nda milletvekili Jean-Luc Mélenchon, 2007 ve 2017 yılları arasında Ekvador’da devlet başkanlığı yapmış ve büyük ölçüde sol politikaları hayata geçirmiş olan Rafael Correa, Brezilya’nın eski devlet başkanı Luiz Inácio Lula da Silva gibi isimler bulunuyor.


ARAŞTIRMALAR KAMU KAYNAKLARIYLA YAPILDI

Hükümetlere ve tüm dünyada faaliyet gösteren büyük ilaç şirketlerine yapılan çağrıda, araştırmaların kamu tarafından finanse edildiği vurgulandı ve geliştirilen aşıların patentlerinin kaldırılması çağrısı yapıldı. Patentin yoksul ülkelerin aşıya erişebilmesinin önünde engel oluşturduğu belirtildi.

Salgına karşı aşı çalışmalarında kamu kaynak finansları, önemli bir rol oynadı. Küresel olarak, aşı araştırma ve geliştirmesine 5,5 milyar dolardan fazla kamu bütçesi aktarıldı. ABD, Birleşik Krallık, Almanya ve Batı’nın diğer ülkelerindeki aşı çalışmalarının önemli miktarda kamu finansmanı temelinde, biyomedikal araştırma laboratuvarları ve üniversitelerden yararlanarak, büyük ilaç işletmeleri arasındaki rekabet yoluyla geliştirildi.

2 milyondan fazla insanın hayatına mal olan salgının ekonomik ve toplumsal hayatta yarattığı tahribata da dikkat çekilen çağrıda, bu durumdan en çok etkilenenlerin yoksullar olduğu ve milyonlarca insanın da yoksullaştığına vurgu yapıldı.

AŞILAR İNSANLIK İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Sol figürlerin yaptığı çağrıda, salgın koşullarına rağmen kar hırsında vazgeçmeyen çok uluslu ilaç şirketlerinin patent bariyeri, Dünya Sağlık Örgütü’nün çağrılarına rağmen dağıtılmasına engel teşkil ettiği belirtildi.

Salgına karşı aşı çalışmalarında kamu kaynak finansları, önemli bir rol oynadı. Küresel olarak, aşı araştırma ve geliştirmesine 5,5 milyar dolardan fazla kamu bütçesi aktarıldı. ABD, Birleşik Krallık, Almanya ve Batı’nın diğer ülkelerindeki aşı çalışmalarının önemli miktarda kamu finansmanı temelinde, biyomedikal araştırma laboratuvarları ve üniversitelerden yararlanılarak, büyük ilaç şirketleri arasındaki rekabet yoluyla geliştirildi.

Çağrıda, dünyadaki bir avuç zengin ülke hükümetinin aşıları stoklaması nedeniyle, dünyanın geri kalanının aşıya erişebilmek için daha fazla ücret ödediği belirtildi ve “Covid-19 tedavisinde kullanılacak olan aşılardaki patentlerin kaldırılmasını istiyoruz. Kâr hırsı, küresel halk sağlığının sağlanması önünde bir engel teşkil edemez. Birçok ülkede, aşıların serbestçe üretilmesine ve dağıtılmasına izin veren ücretsiz lisanslama, resen lisanslama ve zorunlu lisanslama mekanizmaları vardır. Bu ülkelerin liderlerini bu araçları olabildiğince çabuk kullanmaya çağırıyoruz. Bu yönde atılacak adımlar, aşı maliyetlerini düşürmeyi ve üretimlerini hızlandırmayı mümkün kılarak, milyonlarca insanın hayatını kurtarabilir” denildi.