Peru’da solcu Devlet Başkanı Pedro Castillo’nun azledildikten sonra tutuklanmasına tepkiler sürüyor. Pek çok kentte darbe karşıtlarıyla destekçileri karşı karşıya geldi.

Asıl darbe halka yapıldı
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Güney Amerika ülkesi Peru’da sağcıların ağırlıkta olduğu Kongre’nin solcu Devlet Başkanı Pedro Castillo’yu azlederek tutuklatmasının ardından ülkede gerginlik tırmandı. Kendisinin azledilmesine yönelik oylamanın hemen öncesi Kongre’yi feshettiği için tutuklanan Castillo’nun destekçilerinin tepkileri sürüyor. Sokağa çıkan Castillo destekçileri darbeyi protesto ederken sağcılar ve polisle çatışmalar yaşandı. Ülkedeki sol, sosyalist parti ve gruplar da darbeye karşı çıkarken Peru Komünist Partisi (ML), Castillo’nun oligarşinin tuzağına düştüğüne vurgu yaptı. Asıl darbenin neoliberal planlara karşı taleplerini yükselten halka vurulduğuna işaret eden PKP (ML) kurucu Meclis çağrısı yaptı. Açıklamada, ABD yönetimindeki Amerikan Devletleri Örgütü’nün (OAS) süreçteki rolüne dikkat çekilerek Castillo’nun, iktidarı geri almak isteyen Peru oligarşisinin tuzağına düştüğü ve bu süreçte asıl darbenin gıda krizi tehlikesi yaşayan Peru halkına vurulacağı belirtildi.

EKONOMİK ELİTLERİN OYUNU

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, görevden alınan Castillo’nun ülkesine sığınma talebinde bulunduğunu belirterek, "Sanırım onu gözaltına aldıklarında dışarı bile çıkamadı" dedi. Obrador, "Kazandığı başkanlığından bu yana sürekli olarak çatışmaya ve zorbalığa maruz kaldı. Hasımları, yani bu ülkenin politik ekonomik elitleri, yöneteni kabul etmedi" dedi.

***

NE OLMUŞTU?

Pedro Castillo Temmuz 2021’de göreve geldiğin andan itibaren Peru oligarşisinin hedefindeydi. Kongre’de 17 ay içinde 2 kez yapılan görevden düşürme oylamasının üçüncüsünün de 7 Aralık Çarşamba günü yapılması planlanıyordu. Castillo oylamadan hemen önce sabah saatlerinde yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, Kongre’nin feshedildiğini, ülkeyi acil durum hükümetinin yöneteceğini ve yeni Kongre için seçime gidilerek 9 ay içinde yeni anayasanın hazırlanacağını söyledi. Kongre karara karşı Castillo’yu hükümeti devirmekle suçlayıp, "kalıcı ahlaki yetersizlik" görevden aldı. Kararın ardından gözaltına alınan Castillo cezaevine gönderildi.