Asıl köprüyü halkın cebine kurdular

HABER MERKEZİ

Limak ve Güney Koreli 2 firmaya yaptırılan 1915 Çanakkale Köprüsü için yıllık 4 milyar lira ödeme garantisi verildi. Günlük 45 bin araç geçeceği taahhüdü verilen köprünün geçiş ücreti 243 lira.

Yap-işlet-devret modeli ile yapılan ve bugün açılacak 1915 Çanakkale Köprüsü, yurttaşın üzerine milyarlarca avroluk ek yük bindirecek.


Temeli AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eski Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı törenle 18 Mart 2017’de atılan 1915 Çanakkale Köprüsü bugün açılacak. Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan köprünün ihalesi Limak ile Güney Kore merkezli DL E&C ve SK ecoplant firmalarına verilmişti. Hazine, Limak ve Güney Koreli firmalara araç başına 15 avro yani 243 lira ve KDV üzerinden, günlük 45 bin geçiş garantisi verdi. Devlet, şirkete her gün en az 10,5 milyon TL ödeme garantisi sağladı. Köprü için garanti edilen yıllık miktar 4 milyar liraya yakın. Ancak günlük 45 bin araç geçiş garantisi verilen köprüde bu sayıya ulaşmanın çok zor olduğu belirtiliyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bugün açılacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü üzerinde basın açıklaması düzenledi. Karaismailoğlu, köprünün hazırlık aşamasının 10 yıl sürdüğünü, yapımının ise 4 yılda bittiğini söyledi. Bakan Karaismailoğlu köprünün bugün saat 16.00 itibarıyla hizmete açılacağını söyledi.

Geçiş garantisi verilen köprülere döviz cinsinden ödeme yapılıyor. Döviz kurları arttıkça köprülere yapılan ödemeler de artıyor. Geçiş garantisi verilen İstanbul Boğazı’ndaki 3’üncü köprü Yavuz Sultan Selim Köprüsü işletmeci firmalarına şubat ayında 2021 yılı için 2,3 milyar lira ödeme yapıldı. Köprünün işletmecisi IC İçtaş İnşaat–Astaldi konsorsiyumu. Köprünün açıldığı günden bu yana 4,5 milyar lira ödeme yapıldı.