Çorlu Tren Kazası Katliamı davasında, savcının mahkemeye sunduğu mütalaaya tepki gösteren yaşamını yitirenlerin aileleri duruşma salonunu terk etti. Aileler, “Kazayı yağmura bağlayamazsınız” dedi

Asıl sorumlular yargılansın

Haber Merkezi

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin hayatını kaybettiği, 328 kişinin yaralandığı tren kazası katliamı ilgili açılan davanın dün görülen 5’inci duruşmasında, katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri mahkeme salonunu terk etti. Salon yetesizliği nedeniyle Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde görülen duruşmadan önce faciada hayatını kaybedenlerin yakınları bir araya gelerek yürüyüş yaptı.

YAĞMUR ÖLÇÜM ARACI YOKTU

Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada söz alan tanıklar, olay gününü anlatırken o günkü yağışın yarattığı olumsuzluklara dikkat çekti. Tanık Birol Kuzgun, “O gün yağmur vardı, her zamanki gibi yağıyordu. Sel olduğunda yetkililere herhangi bir bildirimde bulunmadık” dedi. Bir diğer tanık Vahdet Atak da olay günü yağmurun fazla yağmadığını söyleyerek “Sel gibi bir şey görmedim. Olay öncesinde bizde yağmur ölçüm aracı yoktu, daha sonra ölçüm için kap koyduk, onunla ölçüyoruz” şeklinde konuştu. Tanık Günay Solak ise yağmurun çok fazla yağdığını ifade etti.

Duruşmada söz alan katliamda yaşamını yitiren 9 yaşındaki Oğuz Arda Sel’in dedesi Mehmet Öz Sel “Oturan yolcu sayısı kaç ayakta yolcu sayısı kaç? Burada en az 600 yolcu var. Savcılık bunu soruşturmadı. 366 yolcu nerede?” diye sordu. Konunun araştırılmasını istedi.

Kazanın yağmura bağlanamayacağının altını çizen Bihter Bilgin’in annesi Zeliha Bilgin ise şunları kaydetti: “Bu kazayı yağmura bağlayamazsınız. Mümin Karasu’nun danışman olarak atanmasını kınıyorum. Adalet bekliyorum.”

Arda’nın annesi Mısra Öz Sel, “Siz önemli kişileri, bizim talep ettiğimiz kişileri görmezden gelerek mahkemeye çağırmadınız. Bizim talebimiz olmasına rağmen Mümin Karasu, danışman oldu. 718 gün oldu, evladım olmadan yaşıyorum. 5’inci duruşmadayız, gerçek sorumluların yargılanmasını istiyoruz. Taleplerimiz karşısında duyarsız kalmayın” şeklinde tepki gösterdi.

asil-sorumlular-yargilansin-748905-1.

AİLELER SALONU TERK ETTİ

Müştekilerin avukatlar bilirkişilerin, bilirkişilik yapmasına itiraz etti. Avukat Onur Şahinkaya, şunları söyledi: “Tanıklar ölçüm cihazı olmadığını söylüyor. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) iç raporunda ise İstanbul Teknik Üniversitesi’ne (İTÜ) dayanarak ‘Davis marka bir ölçüm cihazı vardı’ diye geçiyor. Üstelik TCDD, İTÜ raporunu çarpıtmış. 45 mm yağışa, olağanüstü yağış demişler. Çarpıtma küstahlığı var. Mümin Karasu’ya sizin yolladığınız sorular önden verilmiş.” Savcı ise mütalaasında, İTÜ yağmur ölçer cihazın neye dayanarak tespit edildiğinin sorulmasını, bilirkişiler hakkında yapılan itirazların kabulünü, sanıkların tutukluluk taleplerinin reddini istedi. Mütalaaya tepki gösteren aileler salonu terk ederken asıl sorumluların yargılanması taleplerini yineleyerek Çorlu Adalet Sarayı’na giderek oturma eylemi yaptı. Eylemin ardından aileler, Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı ile görüştü. Olay yerinde 16 Temmuz’da keşif yapılmasına karar veren mahkeme heyeti, davanın bir sonraki duruşmasını 4 Kasım'a erteledi.