Çorlu tren faciası davasına giren bilirkişi raporuna göre TCDD Genel Müdürlüğü’nün altyapı yapılarını yenilemeden sorumlu başkanlığı ‘asli kusurlu’ bulundu.

Asıl sorumluları hatırlayabildiler

Dilan ESEN

Tekirdağ Çorlu’da 2018 yılında meydana gelen ve 7’si çocuk 25 kişinin öldüğü tren faciasına ilişkin devam eden dava dosyasına yeni bir bilirkişi raporu girdi. Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi Hâkimliği’ne 9 Mart’ta sunulan ek bilirkişi raporuna göre, TCDD Genel Müdürlüğü’nün altyapı ve sanat yapılarını yenilemeden sorumlu başkanlığı ‘asli kusurlu’ bulundu.

Rapor, 16 Mart’ta görülecek dava öncesi dosyaya girdi. Daha önce oluşturulan rapora ek olarak hazırlanan raporda, şöyle denildi:

“Demiryolu altyapısı ve sanat yapılarında olağanüstü hava koşulları ile ilgili gerekli önlemleri almayan ve meteorolojik durum ile hava koşulları hakkında gerekli koordinasyonu sağlamayan; TCDD Genel Müdürlüğü AR-GE Birimi, Merkez ve 1. Bölge Demiryolu Emniyet ve Risk Yönetimi Müdürlükleri ve diğer ilgili Müdürlüklerin asli kusurlu oldukları görüş ve kanaatine varılmıştır. Demiryolu altyapısı ve sanat yapılarını üstyapıda yapılan yenilemelere uygun hale getirmeyen; TCDD Genel Müdürlüğü’nün altyapı ve sanat yapılarını yenilemeden sorumlu başkanlığının asli olduğu görüş ve kanaatine varılmıştır. TCDD Genel Müdürlüğü’nün Yol ve Geçit Kontrol Memuru istihdam etmekle sorumlu Başkanlığı’nın asli kusurlu olduğu görüş ve kanaatine varılmıştır.” Raporda ayrıca demiryolu hidrolik sanat yapıları ile akarsu yatak düzenlemelerinin kaza sonrası dahil günümüz mühendislik koşullarına uygun olmadığına vurgu yapıldı: “Kaza anı ve öncesi kaza mahallindeki menfezlerin ve boru geçişlerin kapasiteleri havza taşkın debileri için yetersizdir. Ayrıca boru geçişlerin girişleri toprak altında kaldığından çalışmadıkları tespit edilmiştir. Söz konusu güzergâh üzerindeki demiryolu hidrolik sanat yapıları ve akarsu yatak düzenlemeleri kaza sonrası düzenlemeler dahil günümüz mühendislik hizmetine uygun değildir.”

Davanın avukatlarından Onur Şahinkaya, ek bilirkişi raporunu BirGün’e değerlendirdi. Av. Şahinkaya’ya göre bilirkişi heyeti, üst düzey sorumluların derecelerini netleştirdi ancak kanaat belirtmedi. Raporda eksikler olduğuna vurgu yapan Av. Şahinkaya, “TCDD’nin başkanlıklarına bağlı müdür yardımcıları ve yönetim kurulu da tespit edilmedi” dedi ve ekledi: “Genel müdürlüğün başkanlarını işaret ediyor ama genel müdür sorumlu tutulmuyor. Ancak yargılama boyunca ilk defa üst düzey yöneticilere işaret eden bir sonuç çıktı. Bu olayın esas sorumluluğun genel müdürlükte olduğunu söylüyor.”
16 Mart’ta görülecek davaya da değinen Av. Onur Şahinkaya, sözlerini şöyle tamamladı: “Davada hali hazırda sorumluluğu tespit edilen bu makamlar ve bu makamları işgal edilen kişiler hakkında işlem başlatılmasını isteyeceğiz.”