CHP’li Murat Emir, birçok ülkenin milyonlarca doz satın aldığı BioNtech'in Covid-19 aşısından Türkiye’nin sadece 550 bin doz sipariş verebildiğini belirterek, “Sağlık Bakanlığı sürekli Çin aşısını methediyor ama bunu bilimsel verilere dayandıramıyor. Türkiye aşılama çalışmalarında birçok ülkenin gerisinde” dedi.

Aşılamada birçok ülkenin gerisinde kaldık

İsmail ARI

ABD’li Pfizer ile Alman BioNTech firmaları tarafından geliştirilen Covid-19 aşısından, Avrupa Birliği (AB) 300 milyon, ABD 200 milyon, Japonya 120 milyon, İngiltere 40 milyon doz satın almak için sözleşme imzalarken Türkiye ise ilk etapta yalnızca 550 bin dozluk sözleşme imzaladı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise açıklanan tarihlerde ülkeye bir türlü getirilemeyen Çin’li ilaç şirketi Sinovac'ın geliştirdiği koronavirüs aşısından ise ilk etapta sadece 4,5 milyon doz alındığını açıkladı.

Aşı tartışmalarını BirGün’e değerlendiren CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, Türkiye’nin Covid-19 aşısında ve aşılama çalışmalarında dünyanın gerisinde olduğunu vurgulayarak, “Sağlık Bakanlığı, bu beceriksizliğinin üstünü de, uluslararası onaylı Alman aşısı için riskli diyerek örtmeye çalışıyor” diye tepki gösterdi.


ÇİN AŞISINDAN BİR ADIM ÖNDE

CHP’li Murat Emir, ABD’li Pfizer ile Alman BioNTech firmaları tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının, ABD'de, Kanada'da ve Avrupa’da onaylandığını, uluslararası seviyede onaya sahip olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Pfizer ile BioNTech’in geliştirdiği aşı ile ABD'de geliştirilen Moderna'nın koronavirüs aşısı, Çin aşına kıyasla bir adım önde. Türkiye uzunca bir süre Çin’den Covid-19 aşısı alınacağını belirterek bunun üzerinde durdu. Toplamda 50 milyon doz geleceği açıklanan aşının hangi takvimle getirileceği ve uygulanacağı uzunca bir süre açıklanmadı. Aşının getirilme aşamasında da ertelemeler ve gecikmeler oldu. Türkiye’nin aşı kaynağını çoktan çeşitlendirmesi gerekiyordu. BioNTech’in aşısı için önden hazırlık yapılmalıydı, birçok ülke aylar önce ön sözleşme imzaladı ve sipariş verdi.

60 YAŞ ÜZERİNE BİONTECH’İN AŞISI KULLANILMALI

Sağlık Bakanlığı, şu anda alabildiği tek aşı olan Çin aşısını sürekli metheden ama bunun bilimsel olarak kaynağını da açıklayamayan bir pozisyonda. Çin aşısının 60 yaş üzerindekiler için etkinliği çalışılmış değil. 60 yaş üzerindeki kişiler ve kronik rahatsızlığı olanlar tüm dünyada olduğunu gibi BioNTech’in aşısıyla aşılanmalı. Ayrıca, Türkiye’de aşılamanın mevcut sağlık altyapısıyla yapılacağı anlaşılıyor, çünkü aşılama merkezi kurulacağı yönünde bir açıklama yok. Zaten aşı da hızla gelemeyecek bunu Sağlık Bakanlığı da görüyor."

BİLGİ KİRLİLİĞİNE SON VERİLMELİ

CHP’li Emir, hem Pfizer ile BioNTech firması tarafından geliştirilen hem Çin’den alınan koronavirüs aşısı için aşılama takviminin açıklanmasının gerektiğini belirterek, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs aşılarına ilişkin bilgileri bazı gazetecilerin kulağına fısıldayarak değil kamuoyuyla aşılama takvimlerini, planlarını paylaşarak açıklamalı. Bu bilgi kirliliğine son verilmeli” dedi.