Aşılamada 60 yaş üstü kişilerin eşlerinin aşılanacağını açıklayan Sağlık Bakanlığı'na, hekimler ve sağlık emekçileri tepki gösterdi. Sağlıkçılar toplumun her kesiminin aşılanmasının gerektiğini ancak aşılamada adalet olmasını savundu.

Aşılamada ‘eş durumu’ adaletsizliği

BERKAY SAĞOL

Covid-19 aşısının yetersizliği ve aşılanma sürecindeki yavaş ilerleme gibi tartışmalara şimdi de çifte standart uygulaması eklendi. Sağlık Bakanlığı, 60 yaş üstü vatandaşların aşılanma sürecinde, 60 yaş üstü kişilerin eşlerinin de, yaşları kaç olursa olsun, aşılanacağını duyurdu.

Hekimler ve sağlık çalışanları bu kararın sağlıkçılar için de alınması gerektiğini ifade ediyorlar.

İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı (İZAHED) Dr. Birol Kocaman, tüm hastanelerdeki doktor ve sağlık çalışanlarının aşılandığını ancak eşlerinin aşılanmasına gerek görülmediğini belirterek, İzmir'de pozitif vakaların sayısı 1 Mart'tan bu yana 3 katına çıktığını ve riskin yeniden arttığını söyledi. Dr. Kocaman, "Tüm sağlık çalışanları ve hekim arkadaşlarımız çok büyük bir risk altında görevini yerine getirmeye çalışıyor. Biz eve gittiğimizde eşimizi ve çocuklarımızı riske atmış olmuyor muyuz?" dedi.

Tüm vatandaşların aşılanmasının önemini vurgulayan Dr. Kocaman, "Sağlık çalışanlarının eşleri için neden böyle bir uygulama öngörülmüyor? Her gün yüzlerce hastayla iç içe olan bizler, her an Covid-19 virüsünü kapma tehlikesiyle karşı karşıyayız. Bize bir şey olsa, evimize gittiğimizde aile fertlerine de bulaştırma ihtimalimiz var. Fakat böyle bir ihtimali düşünen yok. İzmir Aile Hekimleri Derneği olarak Sağlık Bakanlığı'na çağrıda bulunuyoruz. Acilen bu konuda bir düzenleme yapılmalı ve en başta yapılması gereken hatadan bu geç olsa da dönülmeli ve tüm sağlık çalışanlarının eşleri aşılanmalıdır" diye konuştu.

DOĞRU AMA EKSİK

SES İzmir Şubesi Eş başkanı Erkan Batmaz da, alınan aşı kararının doğru ancak eksik olduğunu dile getirdi. Batmaz, "Bizim sağlık çalışanları olarak sürecin en başında beri talebimiz, sağlık çalışanlarıyla aynı hanede beraber yaşayan kişilerin de aşılanmasıydı. Biz aşı olsak bile bu süreçte ailemize bulaştırma riskimiz devam ediyor. Sağlık çalışanları olarak kendi aramızda konuşurken bile sürekli, 'Biz aşı olduk ama ailelerimiz ne olacak?' diye birbirimize soruyoruz. En baştan beri söylediğimiz gibi, aşı herkesin ulaşabileceği ücretsiz ve yaygın bir şekilde temin edilmeli" dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer ise sosyal medya hesabından yaptığı açıkalmada, "Eş durumundan aşılama fikri iyi güzel de, sağlık personelini 'eşsiz' mi kabul ettiniz, anlayamadık. Aşılamada adalet!" ifadelerini kullanmıştı.