Pir Sultan Abdal'ı anma etkinlikleri kapsamında 1993 yılında Sivas'a giden 33 aydından yazar, çevirmen Asım Bezirci, katledilmesinin 29'uncu yılında kabri başında anıldı.

Asım Bezirci, Sivas Katliamı'nın 29'uncu yılında kabri başında anıldı

2 Temmuz 1993’te Sivas’taki Madımak Otelinde 33 aydın ve sanatçı ile birlikte katledilen 33 aydından yazar, çevirmen Asım Bezirci, kabri başında anıldı.

Divriği Kültür Derneği tarafından organize edilen anmaya, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Rıfat Ilgaz'ın oğlu Aydın Ilgaz, katledilenlerin aileleri, TMMOB Yüksek Onur Kurulu üyesi Battal Kılıç, Divriği Kültür Derneği Başkanı Orhan Akkaya, Yönetim Kurulu üyeleri ve dernek üyeleri, Türkiye Yazarlar Sendikası üyeleri, Hacı Bektaş Veli Derneği üyeleri, eski milletvekili Abdullah Levent Tüzel ve Grup Yorum üyeleri de katıldı.

asim-bezirci-katliamin-29-uncu-yilinda-kabri-basinda-anildi-1036227-1.

Burada, Divriği Kültür Derneği tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"2 Temmuz 1993'te Madımak- Sivas'ta insanlık tarihinin en karanlık, en kanlı katliamlarından biri yaşanmıştır. 2 Temmuz 1993'te Türkiye’nin toplumsal, siyasal, kültürel yapısını bozmak için, 33 aydın insan, sanatçılar,ozanlar, öğrenciler, barışa semah dönen canlar, cumhuriyetin aydınlık yüzleri ateşe verilmiştir.

2 Temmuz 1993'te birileri tarafından yakılan meşaleler laiklik karşıtı yobazların ellerine verilmiş, bu ateş aklı, bilimi yok etmeye yönelmiş, cumhuriyeti hedef seçmiştir. 2 Temmuz 1993, düşünce ve ifade özgürlüğünü engelleyen linç kültürünün tecellisi kara bir gün olarak tarihe geçmiştir. 2 Temmuz 1993 Sivas katliamı, aydınlığa, demokrasiye, halkların kardeşliğine ve bir arada yaşama kültürüne yapılan saldırı olarak tarihteki kanlı yerini almıştır.

2 Temmuz 1993 hükümet yetkililerinin seyrettiği, mazlumun can verdiği bir yangın yeri olmuştur. 2 Temmuz 1993’te aydınların diri diri yakılmasına neden olan katiller korunmuş, yaşanan acılar görmezlikten gelinmiş, insanlık suçu zamanaşımına uğratılmaya çalışılmıştır. Bugüne kadar Sivas katliamını gerçekleştirenlerin kimileri eceliyle ölmüş, kimilerini ise cumhurbaşkanı affetmiştir.

asim-bezirci-katliamin-29-uncu-yilinda-kabri-basinda-anildi-1036231-1.

'BU ATEŞ YÜREĞİMİZDE YANMAYA DEVAM EDİYOR'

Madımak UTANÇ MÜZESİ yapılmamıştır. Bu ateş yüreğimizde yanmaya hep devam ediyor, hiç sönmeyecek ve Türkiye tarihinde kara bir leke olarak kadar kalmaya devam edecektir. Darbeci zihniyetlerin geçmiş zamanlarda Maraş’ta, Çorum’da, Malatya’da yaptırdıkları katliamları unutmadığımız gibi MADIMAK katliamını da unutmayacağız. Bu katliamların devamı niteliğinde olan SURUÇ, RABOSKİ, GAZİ MAHALLESİ, ANKARA, REYHANLI, BİLGE KÖYÜ MARDİN katliamlarını unutmayacağız.

Bugün de maalesef cinsiyet, dil, din, etnik ve mezhep ayırımları yapılarak siyasilerin oylarını konsolide ettiklerini görüyoruz. Yıllarca birlikte yaşayan halklar arasına nifak tohumları ekilerek toplum ayrıştırılıyor, düşmanlaştırılıyor. Sivas’ta yaşanılan katliamı ve sorumlularını unutturma politikaları güdenler büyük bir yanılgı içindedirler.

'KATLİAMI LANETLİYOR VE UNUTTURMAYACAĞIMIZI HAYKIRIYORUZ'

Sivas katliamının aradan 29 yıl geçmesine rağmen her yıl kitlesel bir öfke ile lanetlenmesi, ülkemizin gericiliğe ve ırkçı-şoven odaklara asla teslim olmayacağının en somut göstergesidir. Türkiye’nin içinde bulunduğu sancılı süreçte, demokrasinin, barış, kardeşlik ve özgürlük taleplerinin kararlılıkla savunmak ise ayrı bir önem taşımaktadır.

Türkiye’de din ve devlet işlerinin birbirinden bağımsız gerçek bir laik yapıya kavuşturulması, bütün dinsel, mezhepsel, etnik oluşumlara eşit mesafede durulması sağlanmadıkça, halkları birbirine karşı kışkırtma girişimlerinin önüne geçmek mümkün olmayacaktır. İnsan hak ve özgürlüklerinden, eşitlikten, demokrasiden, barıştan ve kardeşlikten yana demokratik bit kitle örgütü olarak bir kez daha katliamı lanetliyor ve unutturmayacağımızı haykırıyoruz.

Sivas-Madımak Oteli katliamında yaşamını yitiren insanlarımızı saygıyla anıyor, onları var eden değerleri yaşatacağımıza söz veriyoruz."