Alevi-Kızıllaş kültürünü simgeleyen ve Dersim coğrafyasında  yüz yıllardır dilden dile aktarılarak günümüze ulaştırılan Munzur Baba Efsanesi

Alevi-Kızıllaş kültürünü simgeleyen ve Dersim coğrafyasında  yüz yıllardır dilden dile aktarılarak günümüze ulaştırılan Munzur Baba Efsanesi belgesel oldu. Munzur Baba'nın Dersim halkına bir miras olarak bıraktığı belgesel İstanbul’da izleyiciyle ilk defa buluştu
Dersim coğrafyasında kök salmış Munzur Baba Efsanesi belgesel oldu. Araştırmacı- yazar Turabi Selçuk ve Sanatçı Mehmet Özcan tarafından ele alınan belgesel, Taksim Hill Otel’de izleyici ile buluşturuldu. ‘’Hac-helva’’ temalarıyla yanlış aktaranlara bir cevap niteliğini taşıyan belgesel, devlet tarafından hedef alınan Kızılbaş-Alevi kültürünün gerçekliğine ışık tutuyor.
‘BELGESEL ASİMİLASYONA CEVAP’
Gösteri galasında izleyicilere seslenen filmin senaristi Turabi Saltık, belgeselin Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde Dersim halkına yaşatılan inkar ve imha politikalarına cevap niteliği taşıdığını ifade etti. Tarihin Dersim'e adil davranmadığını hatırlatan Saltık,  ’Dersimliler mücadele ve direnişleriyle asimilasyona cevap vererek inanç ve kültürlerine sahip çıktılar’’ dedi. Belgesel filmin yönetmeni Mehmet Özcan ise, Dersim kültürünün asimile edilmeye çalışıldığı ve buna karşı durmak için belgeseli oluşturdukları söyledi.
TÜRKÇE ÇEKİME ELEŞTİRİ
Belgeselin Türkçe çekilmesini eleştiren TUDEF Genel Başkanı Özkan Tacar ise, '' Keşke yaşananları anadilimizle aktarsaydınız’’ dedi. 13 Aralık’ta Dersimliler olarak Kadiköy' de bir miting gerçekleştireceklerini duyuran Tacar,  tüm halkı bu mitinge katılmaya çağırdı.
ZEYNEP KURAY

=
11 ayda 16 asker ‘intihar etti’
Kasımda 4 asker şüpheli bir şekilde yaşamını yitirirken ekimde 4, eylülde 1, temmuzda 2, haziranda 1 asker, nisanda 2, martta 1, şubatta 1 asker şüpheli şekillerde öldü
11 ayda 16 asker şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Yaşanan bu olayların en sonuncusu da geçtiğimiz günlerde şırnakta gerçekleşti.
ANF'nin haberine göre Şırnak’ta askerlik yapan 1989/1 tertip Piyade Er Sedat Horuz'un (21) ölümü önceki gün 6. Kolordu Komutanlığında görevli askerler tarafından babası Zeki Horuz'a bildirildi. Kendisine oğlunun intihar ettiğinin söylendiğini belirten baba, buna inanmadıklarını konuyla ilgili şikayette bulunacaklarını belirtti.
Er Sedat Horuz’un Diyarbakır'da otopsi yapılan cenazesi, gece saatlerinde Adana Asker Hastanesine getirildi. Sonra da Seyhan Belediyesine ait cenaze aracıyla hastaneden çıkartılan Sedat Horuz'un naaşı, Küçükoba Mezarlığı'na götürülerek toprağa verildi.
Hastane çıkışında açıklamada bulunan baba Zeki Horuz, oğlunun cenazesini kendi doktorlarının da incelediğini belirterek, “Gereken otopsi yapılmış. Doktorumuz da inceledi, kendisi askeriyenin verdiği otopsi raporunu doğruluyor. Olay ateşli silah yaralaması sonucu olmuş” dedi.
Defin işlemleri sırasında da ailenin bir yakını “Bu kanın durması için yapılan adımlara destek verilmeli” derken askerin ölümünden bazı siyasi partilerin ve devletin de sorumlu olduğunu söyledi. Horuz, oğlunun intihar etmesi için hiçbir neden olmadığını kaydetti. Baba Horuz, “Bir ay önce abisinin düğününe katılmak için gelmişti. Telefonda da konuşuyorduk, ne maddi, ne de askerlikle ilgili bir sorunu vardı. Bayramdan sonra gerekli araştırmalarımızı yapacağız” dedi.
Ailenin avukatı Kemal Derin de olayın Diyarbakır Askeri Savcılığı tarafından soruşturulduğunu belirtirken, kendilerinin de bayramdan sonra Diyarbakır'a gidecekleri bilgisini verdi. Ailenin askerin ölümüne ilişkin şüpheleri olduğunu dile getiren avukat Derin, “Raporda ‘ateşli silahla yaralanma sonucu ölüm' yazıyor. Aile intihar olduğuna inanmıyor. Gerekli başvurumuzu yapacağız. Aile olaydan 5 saat önce kendisiyle konuşmuş, sesi gayet iyi geliyormuş" şeklinde konuştu.
İŞTE ŞÜPHELİ ASKER ÖLÜMLERİ
Kasım ayında 4 asker şüpheli bir şekilde yaşamını yitirirken ekimde 4, eylülde 1, temmuzda 2, haziranda 1 asker, nisanda 2, martta 1, şubatta 1 asker şüpheli şekillerde öldü.
*23 Kasım günü de Kocaeli’de Gölcük Donanma Komutanlığı’nda görevli Ardahan kökenli askerin intihar ettiği ileri sürüldü. Er Özcan Öztürk isimli bir askerin intihar sebebi bilinmezken, olaya ilişkin soruşturma başlatıldığı bildirildi.
»Iğdır’ın Tuzluca İlçesi'nde askerlik yapan Van’lı 20 yaşındaki Davut Yıldız’ın tüfekle intihar ettiği iddia edildi. 10 Kasım günü Tuzluca Jandarma Komutanlığı'nda meydana gelen olayda Van doğumlu 6 aylık asker Davut Yıldız, kendisine zimmetli G-3 piyade tüfeğini çenesinin altına dayayarak ateşlediği ileri sürüldü.
»Trabzon’da askerliğini yapan Diyarbakırlı asker Mustafa Mutlu’nun kasım ayının ilk haftasında kendi silahından çıkan kurşun sonucu öldüğü açıklanmıştı. 4 aylık asker Mutlu’nun ölümüyle ilgili soruşturma başlatıldı.
»27 ekim günü Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde askerliğini yapan Mersin doğumlu Cemal Önal’ın da ‘kaza kurşunu’ sonucu öldüğü ileri sürülmüştü.
»Dersim merkeze bağlı Sarıtaş Karakolu'nda 6 Ekim günü 5 aylık asker olan Murat Oktay Can’ın da karakolda intihar ettiği bildirilmişti.
»4 Ekim tarihinde de Muş Varto doğumlu Erol Bingöl Şırnak'ın merkez Gömeç ve Güneyce köyleri arasındaki bölgede konuşlu askeri birlikte meydana gelen silah kazası sonucu öldüğü açıklandı.
»1 Ekim günü Şırnak'ın Cizre ilçesine bağlı Düzova köyünde sebebi belirlenemeyen bir olayda Düzova karakolunda görevli bir uzman çavuş ile bir asker yaralandı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.
»Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Yeşiltaş Köyü Jandarma Karakolu’nda görevli olduğu öğrenilen uzman çavuşun, eylül ayının ortalarında silahının kaza sonucu ateş almasıyla öldüğü ileri sürüldü. Kaza sonucu öldüğü ileri sürülen uzman çavuşun kimlik bilgileri öğrenilemedi.
»Temmuz ayında Yalova’da askerlik yapan Batman nüfuslu Sait Özdemir’in kafasına 6 kurşun sıkarak ‘intihar’ ettiği ileri sürülmüştü.
»Temmuz ayında yine Şırnak’ta Maden Tabur Komutanlığı’nda görevli İzmir nüfusuna kayıtlı Ömer Dirik adlı askerin elektrik çarpması sonucu yaşamını yitirdiği öne sürüldü. Ölen asker için Şırnak Tümen Komutanlığı’nda tören yapıldı. Er Dirik’in cenazesi daha sonra memleketine gönderildi.
»20 Haziran günü ise Elazığ’ın Karakoçan İlçesi’nde Midyat nüfusuna kayıtlı Serder Kurt nöbet değişimi sırasında meydana gelen bir olayda yaşamını yitirmişti. Kurt’un ‘kaza’ sonucu göğsüne kurşun isabet etmesi sonucu yaşamını yitirdiği iddia edildi.
»Nisan ayında Trabzon’da Erdoğdu Askeri Kışlası'nda Kürt bir askerin kendini iple asarak intihar ettiği ileri sürüldü. Muş'un Malazgir ilçesi nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenilen 21 yaşındaki Mustafa Tekin, kule nöbeti tuttuğu saatlerde kendini iple asarak intihar ettiği iddia edildi.
»Nisan ayı başlarında Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde Piyade Onbaşı Şehsuvar Salmanoğlu’nun devriye görevi sırasında kaza geçirerek hayatını kaybettiği öne sürüldü Cenazesi memleketi Maraş’ın Andırın ilçesinde toprağa verildi.
»Mart ayında Marmaris’te askerliğini yapan bir asker, Marmaris Merkez Komutanlığı'nda yakınındaki ormanlık arazide, ağaca iple asılmış halde ölü bulundu. Hayatını kaybeden askerin kimliğine ilişkin de bilgi verilmedi. Soruşturmanın sürdüğü belirtildi.
»Şubat ayında Kızıltepe İlçe Jandarma Komando Taburu'nda görevli Muhammed Türkan ‘kaza kurşunu’ sonucu öldüğü açıkladı. Kızıltepe'de düzenlenen törenin ardından Türkan doğum yeri olan Yalova'ya gönderildi.
Resmi kayıtlara göre TSK içinde 1991 ile 2001 yılları arasında intihar ettiği açıklanan 1248 askerden 815'i yaşamını yitirdi. 2001 yılı sonrasına ilişkin resmi bir veri yokken sadece basına yansıyan askerlerin 'şüpheli ölümü' şimdiden bir önceki 10 yılın rakamına ulaştı. Bu veriler doğrultusunda 1991 yılından bu yana en az 15 bölük ya da iki tabur güce tekabül eden asker bu şekilde yaşamını yitirdi.