Kapitalist tekeller kârlarına kâr katarken 'maliyet düşürme' bahanesiyle on binlerce çalışanı işsiz bırakmaya devam ediyor. Son olarak Amazon 18 bin işçiyi, Salesforce da çalışanların yüzde 10'unu işten çıkaracağını duyurdu.

Aşırı kâr hırsı işsiz bırakıyor
Amazon işçileri ağır çalışma şartları nedeniyle 2 yıldır birçok bölgede grev yapıyor. (Fotoğraf: Qch_buchholz)

Dış Haberler

Kârlarına kâr katan kapitalist tekeller ekonomik gerekçelerle krizin faturasını çalışanlara kesiyor. Küresel ekonomide yaşanan sorunlar ve satışlardaki durgunluk nedeniyle ABD’li e-ticaret karteli Amazon, 18 binden fazla kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Bu sayı şirketin 300 bin civarındaki işçilerinin yüzde 6’sına denk gelirken firma tarihinin en büyük işten çıkarma işlemi olarak kayıtlara geçecek. Giderleri azaltma bahanesiyle alınan işten çıkarma kararı 18 Ocak’ta çalışanlara duyurulacak.

ABD’li ünlü yatırım şirketi Salesforce da ‘daralma’ gerekçesiyle çalışanlarının yüzde 10’unun işine son vereceğini açıkladı. Salesforce Kurucu Ortağı ve CEO'su Marc Benioff, şirket çalışanlarına gönderdiği yazıda, kâr marjının azaldığını öne sürerek “Gelecek haftalarda iş gücümüzü yaklaşık yüzde 10 azaltmak gibi çok zor bir karar aldık” ifadelerini kullandı. 2022'de 73 bin 541 çalışanı olan Salesforce yaklaşık 7 bin 500 kişinin işine son verecek.

ÇALIŞANLAR TEDİRGİN

Amazon ve Salesforce’un yanısıra son dönemde pek çok teknoloji şirketi çalışanlarının işine son vermeye başladı. Kasım ayında Facebook'u da barındıran Meta çalışanlarının yüzde 13’ünü işten çıkaracağını duyurmuş ardından da 11 bin kişinin işine son vermişti. Elon Musk’ın ekim ayında Twitter’ı satın almasının ardından çok sayıda çalışanın işine son verildi. Netflix, Intel, Snapchat, Microsoft, Philips ve Disney gibi küresel teknoloji şirketleri de binlerce kişiyi işten çıkaracağını duyurmuştu.

South China Morning Post'un haberine göre video uygulaması TikTok'un Çinli ana şirketi ByteDance benzer maliyet düşürme önleminin bir parçası olarak çok fazla departmanda yüzlerce çalışanını işten çıkardı. Bir başka Çinli şirket Xiaomi de benzer bir karar alarak, Çin dahil küresel çapta 6 bin çalışanını işten çıkarmıştı.

BANKALAR DA BENZER

Kriz bahanesi altında işten çıkartmaların yapıldığı sektör teknoloji alanı ile sınırlı değil. Bankacılık tarafında İsviçre Credit Suisse küresel çalışan sayısını 9 bin kişi azaltacağını duyurdu. Dünyaca ünlü bankacılık firması Goldman Sachs ile Ford da binlerce emekçinin işine son vererek ‘işten çıkarma’ kervanına katılanlar arasında.