Almanya’da darbe planı yaptıkları iddiasıyla operasyon yapılan ‘İmparatorluk Vatandaşları’nın devlet bağlantısı araştırılırken, BM Genel Sekreteri Guterres dünya genelinde tırmanan aşırı sağ dalga için uyardı.

Aşırı sağ tehdidi
Fotoğraf: DepoPhotos

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Almanya’da Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, darbe planı yaptıkları iddia edilen "İmparatorluk Vatandaşları"na (Reichsbürger) yönelik operasyonlar kapsamında eyaletlerinde görev yapan 6 polis memurunun geçici olarak görevden alınarak haklarında inceleme başlatıldığını açıkladı.
Herrmann, şüphelerin doğrulanması durumunda söz konusu kişiler hakkında disiplin cezası uygulanacağını ve memurluktan atılması için işlem başlatılacağını belirtti.


BAĞLANTILAR KESİLSİN

Eyalette daha önce 2 polis memuru görevden alınmış, 4 emekli memurun da emeklilik maaşlarının kesildiği açıklanmıştı.

Bavyera Eyalet Parlamentosu Yeşiller Partisi Meclis Grup Başkanı Katharina Schulze ise "İmparatorluk Vatandaşları"nın kamu hizmetlerinde yeri olmadığını belirterek, bağlantılarının kesilmesini istedi. Schulze, son operasyonlarda demokrasi düşmanlığının toplumun orta kesimlerine kök saldığının ortaya çıktığını savunarak, "Bunlar poliste, silahlı kuvvetlerde, sağlık sisteminde ve ayrıca sağcı terörizmin parlamentodaki kolu olan AfD ile birlikte parlamentoda her yerde bulunabilir" ifadesini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de İmparatorluk Vatandaşlarına (Reichsbürger) yönelik soru üzerine yaptığı açıklamada, "Bugün Batı ülkelerindeki en büyük terör tehdidinin aşırı sağdan, Neonazi ve beyazların üstünlüğüne inananlardan geldiği açıkça ortaya çıkmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Neonazizm, antisemitizm ve yabancı karşıtı nefretin her türüne açık ve kararlı bir şekilde karşı çıkılması gerektiğini vurgulayan Guterres, "Bu açıkça bir tehdittir ve bu tehditle büyük bir kararlılıkla mücadele etmeliyiz" dedi. BM Genel Sekreteri, Almanya’daki olayların dünya genelinde demokratik toplumlara yönelik tehdidin sadece bir örneği olduğunu sözlerine ekledi.

DARBE KALKIŞMASI

Polisin 7 Aralık’ta ülke genelinde düzenlediği hükümeti devirmeyi planladıkları iddia edilen 25 kişi gözaltına alınmıştı. Aşırı sağcılar ve emekli askerlerden oluşan grubun liderliğini ise "Prens 13. Heinrich" adıyla bilinen 71 yaşındaki bir Alman soylusu olduğu ortaya çıktı. 13. Heinrich ve beraberindekiler tutuklanmıştı.

***

Monarşi yanlısı ‘vatandaşlar’

İmparatorluk Vatandaşları (Reichsbürger) olarak tanımlayan monarşi yanlısı aşırı sağcı bir yapılanma. Modern Alman Cumhuriyeti’ni ve kurumlarını reddediyorlar. İkinci Reich’ın (İmparatorluk) hala devam ettiğini ve Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra yıkılmadığını savunuyorlar. 1871’lerdeki monarşi altındaki Alman İmparatorluğu fikrine bağlılar. Bazı üyeleri Nazi taraftarı bu kişiler Almanya’nın “hâlâ askeri işgal altında olduğuna” inanıyorlar. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “İmparatorluk Vatandaşları” sayısının 2022’de, bir önceki yıla göre 2 bin artarak 23 bine çıktığı, bunların yüzde 10’unun şiddet yanlısı olduğunu aktarmıştı.