İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, "İtalyan demokrasisinin başkanlık sistemi reformuyla daha güçlü ve sağlam hale gelebileceğini" iddia etti.

Aşırı sağcı İtalya Başbakanı Meloni 'başkanlık sistemi' istedi

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, bu yıl ikincisi düzenlenen Demokrasi Zirvesi'ne gönderdiği video mesajında, bu zirvenin, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının demokratik kurumlarına getirdiği eşi görülmemiş zorlukları ve yeni tehditleri değerlendirmede bir fırsat olduğunu ifade etti.

Meloni, demokrasi ve ekonomik büyümenin birbirine bağlı olduğunu belirterek, "Sadece demokratik bir sistem, daimi büyümeyi tetiklemeye yönelik koşulları garanti edebilir" dedi.

Meloni, başkanlık sistemi önerisinde bulunarak, "İtalyan demokrasisinin, devlet başkanlığı sistemi reformuyla daha da güçlü ve sağlam hale gelebileceğine kesin şekilde inanıyoruz. Bu reformun, ekonomik kalkınma için de güçlü bir unsuru temsil edeceğini değerlendiriyorum" iddiasında bulundu.

Meloni, ekonomik kalkınmanın ve refahın artmasının demokratik süreci de etkileyeceğini, büyüme ne kadar güçlü olursa, o denli yeterli sosyo-ekonomik kalkınma düzeyine ulaşılacağını kaydetti.

1946 yılından bu yana cumhuriyetle yönetilen İtalya'da aradan geçen 77 yılda 67 hükümet görev yaparken, son olarak 25 Eylül 2022'de yapılan erken genel seçimlerden birinci çıkan aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri Partisi (FDI) lideri Giorgia Meloni, ekim ayında diğer sağ partilerle 68. hükümeti kurmuştu.

Meloni liderliğindeki sağ koalisyon iktidarı, başkanlık sistemi reformuna hükümet programında da yer vermişti.

AŞIRI SAĞCI GÖRÜŞLERİYLE BİLİNİYOR

İtalya’nın ilk kadın başbakanı olan Meloni, siyasete İtalyan faşist lider Benito Mussolini'nin destekçileri tarafından kurulmuş olan "İtalyan Sosyal Hareketi"nde başladı. Giorgia Meloni’nin gençlik yıllarında Mussolini’yi öven demeçleri bulunuyor.

2008'de yılında Berlusconi hükümetinde Gençlik Bakanı olan Meloni, 25 Eylül 2022’de yapılan erken genel seçimlerle birlikte 68. Hükumetin Başbakanı oldu.

Aşırı sağcı görüşleriyle bilinen Meloni, Avrupa Birliği, LGBTİ, İslam ve göçmen karşıtı kimliğiyle biliniyor. Ayrıca Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine de karşı çıkıyor.

(AA)