Aşırı sağcıdan akıl dışı iddia: Amazonlar’ı çevreciler yakıyor!

Brezilya'nın aşırı sağcı devlet başkanı Jair Bolsonaro, Amazon yağmur ormanlarındaki yangınları çevreci sivil toplum kuruluşlarının (STK) çıkardığını iddia etti. Bolsonaro STK'lerin "para kaybettikleri" ve "Brezilya'nın başına dert açmak istedikleri" için böyle bir eyleme giriştiklerini savundu.Brezilya lideri, gazetecilerin 'Kanıtınız var mı?' sorusuna ise bu konuda elinde kanıt olmadığını sadece 'böyle hissettiğini' söyleyerek yanıt verdi. Bolsonaro, devlet başkanı seçiminden önce Amazonlar'ın korunmasının ülke ekonomisinin gelişimine engel olduğunu belirterek bu alanı ticari kullanıma açma sözü vermişti.

Sivil toplum kuruluşları ise Amazonlar'daki orman tahribatının artmasında Devlet Başkanı Bolsonaro hükümetinin, yasa dışı çiftçilik ve madencilikle mücadeleyi azaltmasının yanı sıra korunan alanlarda uygulanan para cezaları ile ekipmanların imha edilmesi gibi tedbirleri ihmal etmesinin rol oynadığını ileri sürüyor.

Latin Amerika ve Karayipler İklim Haftası vesilesiyle Birleşmiş Milletler'in (BM) Brezilya'nın Salvador şehrinde düzenlediği konferansta ismi anons edilen Brezilya Çevre Bakanı Ricardo Salles bir grup tarafından ıslıklandı ve yuhalandı. İklim değişikliğine karşı harekete geçilmesi amacıyla düzenlenen konferansa katılan Salles'a tepki gösterenlerin "Amazon Bölgesi yanıyor" diye bağırdıkları bildirildi. Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (INPE) verilerine göre, Brezilya'da bu yıl 72 bin 843 yangın çıkarken, ülkedeki orman yangınları son 6 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.