Aşırı sağcıların silahlanması tartışılıyor

GENCAY SÖZÜDOĞRU/MÜLLHEİM

Göçmenlere olan hoşgörüsüyle bilinen Wuppertal Belediye Başkanı Walter Lübcke’nin geçen haziran ayında evinin bahçesinde bir aşırı sağcı tarafından öldürülmesi, radikalleşen aşırı sağ grupların silahsızlandırılması tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Özellikle aşırı sağcı grup ve bireylerin yasal yollardan silah edinme ve atış talimi yapabilmelerinin önüne geçebilmek için bir dizi önlemler içeren bir önerge bu hafta içinde parlamentoya sunuldu.

Gün geçtikçe artan nefret suçları ve ırkçı saldırılar korkutucu boyutlara ulaşmış durumda. Aşırı sağ grupların bütün Almanya çapında sosyal ağlar üzerinden iletişim halinde oldukları çeşitli mekanlara silah, yiyecek, yakıt gibi malzemeler depoladıkları, kendi aralarında X günü olarak adlandırdıkları, devletin zafiyet gösterdiği bir anda gerçekleştirebilecekleri bir kalkışmaya hazırlandıkları biliniyor. Bilhassa polis ve ordu içerisinde örgütlü hücreler oluşturdukları tahmin ediliyor.

KATİLLER ATIŞ KULÜBÜ ÜYESİ

Kassel Belediye Başkanı Walter Lübcke’nin katili Stephan Ernst ve onun suç ortağı ve silah temin edicisi Markus H.’nin tehlikeli birer aşırı sağcı oldukları biliniyordu. Atış kulübü üyesiydiler.

Kassel Belediyesi Markus H.'nin atış poligonları için silah ruhsatı girişimlerini defalarca engellemiş olsa da 2015 yılında mahkeme kararına boyun eğmek zorunda kalındı.

Marcus H. bir başka yaralama olayından ve anayasaya aykırı aşırı sağcı sembollerin kullanımından ceza almış olmasına rağmen mahkeme yoluyla silah ruhsatına erişebilmişti.

SİLAH EDİNMEK ZORLAŞACAK

Şayet bu önerge kabul edilirse aşırı eğilimlere sahip olanların silah ruhsatı edinmeleri yasaklanabilecek. Silah edinme talebinde bulunanların herhangi bir tehdit oluşturup oluşturmadığı yönünde istihbarat birimlerinden bilgi edinilebilinecek.

Silah kullanacak olanların güvenilirliklerini ifade eden bir ehliyete sahip olmaları ve her üç yılda bir denetimden geçmeleri hedefleniyor ve bilhassa aşırı sağcılara dair 5 yıl süreyle korunan bilgilerin daha uzun süre kayıt altında tutulması hedefleniyor. Aslında bu konuya ilişkin yürürlülükte olan benzeri bir yasa sözkonusu ve bu önergeyle birlikte Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın da konuya dahil edilmesi değişikliği öngörülüyor. Mevcut yasalar çerçevesinde her daim yeterli bilgiye ulaşmanın mümkün olmadığı öngörülüyor.

KONTROLLER SIKILAŞTIRILACAK

Herhangi bir olaydan dolayı aşırı sağcı olduğu düşünülen bir şahsın anayasayı ihlal edebilecek bir faaliyetin unsuru olarak aktif bir rol üslenip üslenmediğinin açığa çıkarılması da hedefler arasında.

Bununla birlikte Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın tahminlerine göre sadece 2017 yılında 750 aşırı sağcı yasal yollardan silah taşıma ruhsatına sahip oldu. Bu sayı Bavyera eyaletinde 191, Meclenburg Vorpommern eyaletinde 50, Sachsen eyaletinde 50 ve bunun yarısı kadar da ses tabancalarını içeren ruhsata sahip aşırı sağcı bulunuyor. Silah ruhsatı edinebilme yasasında planlanan değişiklikle birlikte istihbarat teşkilatının gizlilik gerekçesiyle güvenilir bulunmayan şahıslara ilişkin bilgilerin saklı tutulmasını da bir nebze gereksiz kılacak. Önergenin bu hafta içerisinde oylanması bekleniyor. Kontrollerin sıkılaştırılması ve bu alanda daha fazla personelin görevlendirilmesi de konuşulanlar arasında.