Asırlık ağaçlar yakacak oldu!

BOTAŞ Genel Müdürlüğü tarafından, Balıkesir’in Havran ilçesinden başlayıp şimdilerde Edremit’e kadar gelmiş olan doğalgaz hattı çalışmalarının sebep olduğu zeytin ağacı kıyımı sürüyor. Yüklenici firma tarafından sökülen yüzlerce zeytin ağacının büyük kısmı odun oluyor, bazıları da tüccara 85 TL ile 100 TL arasında satılıyor. Ağaçlarından olan köylüler ise mağdur.

Durumu ‘içler acısı’ olarak nitelendiren Edremit Çevre Platformu’ndan (Edçep) Kubilay Öztürk BirGün’e konuştu. Çalışmaların neredeyse sona geldiğini ifade eden Öztürk; “Alan tamamen tıraşlanmış durumda. Çok fazla sayıda zeytin köklendi, zayiat büyük... 200-300 senelik ağaçlar yakacak odun oldu” dedi.

Zeytin ağaçlarının yasalarla da “Milli servet” olarak nitelendirildiğini söyleyen Öztürk, “Karşılığında verilen hiçbir para, ağacın değerini karşılamıyor. Çünkü o ağaç toprakta olduğu sürece yararlı. Ülkenin milli değeri. Bu ağaçları kesmekte nasıl bir kamu yararı olabilir!” ifadelerini de kaydetti. Söz konusu güzergâhın ‘acele kamulaştırma’ kararıyla kamulaştırıldığını da sözlerine ekleyen Öztürk, köylünün çaresiz ve üzgün olduğunu da söyledi.

Havran Çevre Platformu’ndan (Havçep) İsmail Akpınar ise çalışmaların gelişigüzel ilerlediğini, kurallara uyulmadığını ifade etti. Havçep’in girişimi ve belediyenin desteğiyle 400 ağacın taşındığını söyleyen Akpınar, bu sayının kesilenlerin yanında çok az olduğunu ama çalışmalarının süreceğini de sözlerine ekledi.