En eski anıt ağaçlara sahip olan Örümcek Ormanları, çıra ve çam sakızı için tahrip ediliyor. GÜDAP Başkanı Koç, “Tahrip edilen alanı kabuklarla çivileyerek kapatmışlar. Rehabilite edeceklerine tahrip etmişler” diyor.

Asırlık ağaçlara çivili kamuflaj

Gökay BAŞCAN

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesi Örümcek Ormanları’ndaki bulunan anıt ağaçları, çıra ve çam sakızı üretimi için tahrip ediliyor. Ortalama 417 yaşında bulunan köknar ve ladin ağaçlarının korunmadığına dikkat çeken bölge halkı, ayrıca Gümüşhane ormanlarının maden ve hazine avcılığıyla yok edildiğini belirtti.

Bölgede incelemeler yapan Gümüşhaneliler Kültür Sanat Çevre ve Sosyal Dayanışma Derneği (GÜDAP) üyeleri, ağaçların nasıl tahrip edildiğini görüntüledi.

Milli Parklar’ın anıt ağaçları korumadığına dikkat çeken yurttaşlar, çıra ve ağaç sakızı için oyulan ağaçları tedavi etmek yerine tahrip olan kısımların ağaç kabuklarıyla örtülmeye çalışıldığını belirtti.

GÜDAP Başkanı Kamil Koç, hazine avcılarının dipsiz kuyuyu, madencilerin ve son olarak çıra üreticilerinin de ormanları tahrip ettiğini ifade etti. Oksijen depolarının ve turistik bölgelerinin yağmalandığına dikkat çeken Koç, “Binlerce yıllık göllerimiz hazine avcıları tarafından kepçelerle deşiliyor, maden sahaları için ormanlarımız kesiliyor. Şimdi sırada Kürtün Örümcek ormanlarında…” Ormanların tahribatına ilişkin önceki gün Milli Parklar ile görüşme yaptıklarını belirten Koç, şöyle konuştu: “Tahrip edilen ağaçların bölgedeki çamurla sıvanması gerekiyor. Görüşmemizde bu işlemin yapıldığını söylediler ancak gördüğümüz sadece göz boyamaydı. Turistler tarafından ziyaret edildiği için tahrip edilen alanı ormancılık sektöründe ‘ağaç kapağı’ olarak adlandırılan ağaç kabuklarıyla çivileyerek kapatmışlar. Rehabilite edeceklerine daha çok tahrip etmişler. Ayrıca çiviledikleri kabuklar, tahribatı kapatsın diye hızarla düzeltmişler ve korumaları gerekenler ağaçlar daha çok tahrip edilmiş.”

***

417 yıldır ayaktalar

Örümcek Ormanları’na ilişkin Gümüşhane Valiliği’nin sitesinde şu bilgiler yer alıyor: “Örümcek Ormanları 2 bin 630 dekarlık bir alanı kaplıyor. Kürtün’e 17 kilometre uzaklıkta olan bu alanda Avrupa ve Kafkaslar’ın en boylu ve çaplı ladin ve göknarları bulunuyor. Ortalama 417 yaşına varan ağaçlar 4 asra şahitlik etmenin verdiği gururla dimdik yükseliyor. Doğal kaynak değerleri yüksek ağaçların belirlenmesi, benzerleri ile karşılaştırılması ve bu tür ormanların kendilerini yenileyebilmesi, güçlerinin dış etmenler ile bozulmamasına bağlı. Bu nedenle benzersiz ve olağan üstü doğal güzelliğe sahip olduğu bilimsel verilerle kanıtlanan bu alan, Tabiatı Koruma Alanı statüsü ile yasal koruma altına alınmış. Kendi türünün sınırları içinde eşine ender rastlanır ladin ve göknar ağaçlarından dörder adedi Tabiat Anıtı olarak tescillenmiş. Doğu Ladinleri, Doğu Karadeniz Göknarları, Doğu Kayınları, Sakallı Kızılağaçlar ve Adi porsuklarla bezeli ormanın 263 hektarlık bölümü korumaya değer görülmüş.”