Asırlık orman arazisinde 1865 metrekare alana inşaat: Millet bahçesi yapılacak!

Haber Merkezi

Edirne’de halk arasında Söğütlük olarak bilinen Kent Ormanı, AKP tarafından millet bahçesine dönüştürülmek isteniyor. Maliyeti 246 milyon lira olarak belirlenen ‘dönüştürme’ projesinde yaklaşık bin 865 metrekare alana inşaat yapılacak. Asırlık orman arazisine millet bahçesi kapsamında cami, kıraathane, pişirme alanları yapılacak ve ormanın içinden asfalt yol geçirilecek. Söğütlük’ün Millet Bahçesine dönüştürülmesine yönelik tepkiler dönüşümün öğrenildiği tarih olan 16 Eylül’den bu yana sürüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı tarafından doğal sit alanı tescili bulunan Söğütlük, 20 Eylül tarihinde ihaleye açıldı.

Söğütlük’ün AKP tarafından millet bahçesine dönüştürülmesine karşı yarın 14.00’da Söğütlük Kent Ormanı’nda “Söğütlük Kent Ormanı Doğal Kalsın İnsan Zinciri” oluşturulacak. Edirne Barosu, Edirne Tabip Odası, Edirne Diş Hekimleri Odası, Edirne Belediyesi, Kamu Emekçileri Sendikası (KESK), Birleşik Kamu İş’in destek vereceği ‘insan zinciri’ne SOL Parti Merkez İlçe Başkanlığı’ndan da çağrı geldi. SOL Parti’nin yaptığı çağrıda, “Halkın somut taleplerini görmezden gelen, “Millet Bahçesi” gibi ucube projeler ile halkın onayını alacağını sanan siyasi anlayış, Edirne halkının anıları ile dolu kentlilerin rahatlıkla ulaşabildiği Söğütlük kent ormanını yok etmek istiyor. Bu anlamsız projeye izin vermeyelim. Ormanımıza sahip çıkalım” ifadeleri kullanıldı.

Kent Konseyi Başkanı Nihat Çolak, Söğütlük’ün Millet Bahçesine dönüştürülmesinin çok boyutlu bir zarara yol açacağını belirtti. Çolak, “Söğütlük’te ÇED işletilmedi, Edirne halkı bilgilendirilmedi. Söğütlük taşkın sahasında bulunuyor. Devlet Su İşleri (DSİ) taşkın alanlarında yapılaşmayı ve kalıcı tesis yapılmasına izin vermiyor. Öte yandan Söğütlük, Orman Bakanlığı tarafından tanınan vasıflı bir orman. Orman Kanunu’na göre Söğütlük’ün millet bahçesine dönüştürülmesi ormana zarar verecek” dedi.

Çolak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Söğütlük, kentlilerin özgürce ve keyifle vakit geçirdiği doğal bir alan. Burası millet bahçesi yapıldığında içinde cami, kıraathane gibi yapılar olacak, içinden asfalt yol geçecek. Bunlar hem ortamın doğal yapısına aykırı hem canlıların yaşam alanını tahrip ediyor."