Erzurum’da geçen hafta intihar eden Dr. Emre Bakırlı’nın çok yoğun çalıştığı, bayramlarda bile izin alamadığı öğrenildi. Asistan hekimlerin köle koşullarında çalıştırıldığına dikkat çeken TTB, Bakanlığı göreve çağırdı

Asistan hekimler köleden farksız!

Erzurum’da geçen hafta hastanede nöbet tutarken intihar eden asistan hekimin iş yoğunluğu nedeniyle bayramlarda bile izin alamadığı, en son 1 yıl önce memleketine gidebildiği ortaya çıktı. Türk Tabipleri Birliği (TTB), asistan hekimlerin çalışma koşullarının yeniden düzenlenmesi için Sağlık Bakanlığı’nı göreve çağırdı.
Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Servisi’nde görev yapan Dr. Emre Bakırlı, 10 Eylül Salı günü nöbet tuttuğu sırada yüksek dozda ilaç alarak yaşamına son vermişti. 30 yaşındaki Bakırlı, üniversitede yapılan törenin ardından memleketi Balıkesir’de toprağa verilmişti.
TTB’den dün yapılan yazılı açıklamada, “Genç bir meslektaşımız daha sessiz bir çığlık atarak aramızdan ayrıldı. Ailesi ve yakınlarına başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz” dendi.

GÜNDE 12 SAAT MESAİ AYDA 10 NÖBET

Dr. Bakırlı’nın ağır çalışma koşullarına dikkat çekilen açıklamada, “İş yoğunluğu nedeniyle bayramlarda izin alamayan, en son 1 yıl önce memleketine gelebilen Bakırlı’nın, ailesinin kendisini ziyaret etmesiyle özlem giderebildiği öğrenilmiş; Bakanlığın konu bile etmediği iş yoğunluğu, insani çalışma koşulları gibi sorunlar cenaze cemaatinde dile getirilmiştir” ifadeleri kullanıldı.
Yoğun ve ağır uzmanlık eğitimi sürecinin performans sistemiyle birlikte angaryaya dönüştüğüne vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Hastanelerde ‘hazır’ asistan emeği, ‘az gider çok gelir’ zihniyeti sonucu kölelik uygulamalarını aratmayacak hale gelmiştir. 12 saate varan mesai süreleri, ayda ortalama 10 olan (7’nin üzerinde ücretsiz olan) nöbetler, azalan asistan sayısı, artan hasta sayıları genç hekimleri tükenme noktasına hızla taşımaktadır.”

İNSAN GİBİ ÇALIŞMAK İSTİYORUZ!

TTB’den yapılan açıklamada, bu özverili emeğe karşılık hizmet kalitesi düşen, çıkmaza giren sağlık sistemine Bakanlığın artık dur demesi gerektiği vurgulandı:
“Asistan hekimlerin çalışma koşulları yeniden düzenlenmeli, eğitim ve uygulama bilimsel yaklaşımla dengelenmeli; Bakanlık gençlerimizin, ailelerin, devletin emek verdiği bu değerleri korumalıdır! Geceyi ayrı, gündüzü ayrı görmek istiyoruz! İnsan gibi çalışmak istiyoruz!”