İzmir’de asistan hekimler ek ödeme yönetmenliğine tepki göstererek açıklama yaptı. Asistan hekimler, özlük hakları için mücadeleye devam edeceklerini ve 15 Eylül’e kadar tatmin edici bir düzenleme olmadığı takdirde iş bırakacaklarını açıkladı.

Asistan hekimlerden yönetmelik tepkisi: Hak arayışlarımızı daha gür sesle yapacağız

BİRGÜN EGE

Ege Üniversitesi’nde görev yapan asistan hekimler, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan ek ödeme yönetmeliğinin yarattığı adaletsizliğe tepki gösterdi. Ege Üniversitesi Başhekimliği önünde açıklama yapan asistan hekimler, sağlık sistemi içerisindeki yükün önemli bir bölümünü kendilerinin çektiğini söyledi.

Asistan hekimlere 1 yıl önce sözler verildiğini ancak sözlerin hala yerine getirilmediğini belirten asistan hekim Gökhan Eşim, “Sağlıkta şiddet, nöbet sayılarının azaltılması, nöbet ertesi izin hakkı, tek kalemde yatan ve emekliliğe yansıyan ödemeler gibi taleplerimiz konusunda hala somut ve gerçekçi adımlar atılmamıştır. Bununla birlikte 12 Ağustos’ta yayınlanan Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği ile ek ödemeler üzerinden bir gelir artışı sağlanmıştır. Ancak yayınlanan yönetmelik, üniversitede çalışan hekimleri Yükseköğretim Kurumu’na bağlı oldukları gerekçesiyle kapsamamıştır” dedi.

Mevcut durum sonucunda Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde çalışan hekimler ile üniversite hastanelerinde çalışan hekimler arasında, aynı işi yapmalarına rağmen 2 kattan daha fazla gelir farkı oluştuğunu dile getiren Eşim, “Bu sorunun en kısa sürede çözülmemesi halinde Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda üniversitelerin tercih edilirliği düşeceğini ve şu an çalışmakta olan hekimlerin istifa edeceğini tahmin etmek zor değildir. Performansı ortadan kaldırma iddiasıyla duyurulan yönetmelik gerek taban katsayı ayrımlarıyla gerekse belirsiz teşvik uygulamasıyla performans sistemini daha da derinleştirmiştir. Mevcut yönetmelik değişmezse hekimler önümüzdeki dönemde bilimsel araştırmayı, halk sağlığını, tıp eğitimini önceleyen bölümleri tercih etmeyecek; en çok teşvik kazanabileceği bölümleri tercih edecektir” diye konuştu.

Eşim, etkili bir sağlıkta şiddet yasası çıkarılmadığına, güvenli ve sağlıklı çalışma koşulları oluşturulmadığı, özlük haklarında yeterli iyileştirmeler yapılmadığına vurgu yaptı.

Eşim, şunları söyledi: “Gelinen noktada; asistan hekimler olarak 36 saat mesaiye, beş dakikada hasta bakma dayatmasına, yoğun çalışma koşulları sebebiyle tıpta uzmanlık eğitimine ayrılan sürelerin yetersizliğine, sağlık çalışanlarına yönelik devam eden şiddete karşı ortak mücadele ederken hak ettiğimiz gelir talebimize cevap olduğunu iddia eden yeni yönetmelikle hekimlerin bölünme çabasına prim vermeyeceğimizi bildiririz. Bütün özlük haklarımızı alma yolunda mücadele edeceğimizi, 15 Eylül 2022 tarihine kadar tatmin edici düzenlemeler YÖK/SBA/yabancı uyruklu asistan hekim gibi ayrımlara gidilmeden uygulamaya geçirilmezse bu tarihten sonra Türkiye’nin dört bir yanında iş bırakma eylemleri dahil hak arayışlarımızı daha gür sesle yapacağımızı bildiririz.”