Asistan hekimlerin ağır çalışma koşulları gündemde. İzmir’de çalışan asistan hekim Fadime Keskin Karabulut, asistan hekimlerin ayda 360 saat çalıştırıldığını ancak haklarına yansıtılmadığını söyledi.

Asistan hekimlerin 36 saat isyanı: Bu ağırlığı artık kaldıramıyoruz

Berkay SAĞOL

Ankara Şehir Hastanesi’nde görevli asistan doktor Rümeysa Şen’in hastanede 36 saat süren nöbet sonrasında evine giderken geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetmesi, sağlık çalışanlarının sorunlarını bir kez daha gün yüzüne çıkarttı.

Asistanlık sürecinde karşılaştıkları mobbingler, uğradıkları saldırılar, ücretlerinin iyileştirilmemesi, uzun nöbet saatleri, çalışma koşullarının her geçen gün biraz daha ağırlaşmasıyla çok sayıda hekim, meslek hayatlarını ülke dışında sürdürmek için çaba sarf ediyor.

Genel Sağlık-İş Sendikası İzmir Şubesi asistan hekim komisyonu kurarak, asistan hekimlerin çalışma şartlarını mücadele başlığı haline getireceklerini açıkladı. Asistan Hekim Komisyonu Başkanı Fadime Keskin Karabulut, hastanelerde asistan hekimlerin ayda 360 saat çalıştırıldıklarını söyledi:

“Ailelerimiz dışında neredeyse kimse bizim bu kadar çok çalıştığımıza inanmıyor. Ankara’da asistan hekim Rümeysa Şen’in hayatını kaybetmesinden sonra birçok arkadaşımız, pek çok kez kazanın eşiğinden döndüğünü söyledi.”

UNUTULMAK İSTEMİYORUZ

Sistemin piyasa ve performans üzerine kurulu olduğunu söyleyen Karabulut, “Diğer tüm sağlık emekçileri gibi asistan hekimlerin de birer emekçi olmalarından kaynaklanan sorunları olduğu gerçeğini bizlere gösteriyor. Tüm bu sorunların altında ezilen emekçi asistan hekimler, nefes alıp eğitimlerine yoğunlaşacak vakti de, enerjiyi de bulamıyor. Bunların hepsini bir mücadele başlığı olarak ele alıp mücadele etmek istiyoruz” diye konuştu.

Karabulut, haklarının yasalarla güvence altına alınmasını talep ettiklerini dile getirdi: “Haklarımızın yasalarla altında güvence altına alınmasını ve buradaki maddelerin daha net olmasını istiyoruz. Temel insani haklarımız kimsenin inisiyatifinde olmamalı. Suistimal yaşamamalıyız. Araştırmalara göre bir hekimin verimli bir şekilde maksimum çalışacağı süre 16 saat. Bundan sonrası tamamen verimsiz. Biz hastalara şunu sormak istiyoruz; duran kamyonu fark edemeyecek kadar yorgun olan birinden de insanlar tedavi almak ister mi?”

***

Nöbet davasına yargıdan ret

36 saatlik nöbetle ilgili daha önce açılan ‘fazla mesai’ ve ‘alacak’ davalarında, bu süre eğitim kapsamında değerlendirildi. Yargıtay, ilk derece mahkemelerinin 10 ayrı dosya için verdiği ret kararlarını onadı. Kararlarda, davacı ve davalılar arasında işçi-işveren ilişkisi bulunmadığı, uzmanlık için eğitim gören doktorlara iş kanunu kapsamında fazla çalışma ücreti, hafta tatili ücreti ile ulusal bayram ve genel tatil günleri ücreti ödenmeyeceğine hükmedildi.