Asistanlar tepkili: Sadece bizi değil  hastaları da mağdur ettiler

HABER MERKEZİ

Türk Toraks Derneği Asistan Komitesi, Covid-19 salgını ile mücadelede strateji hataları yapıldığını belirterek, yaşanan sorunlara dair açıklama yaptı. Komite, yıllık izinlerinin kullandırılmadığına ve ek ödemelerin adaletsiz olduğuna dikkat çekti.

Yaşanan sorunlar nedeniyle hastaların da mağdur edildiğini vurgulayan asistanlar, gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep etti.

Türk Toraks Derneği Asistan Komitesi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Pandemi mücadelesinde sahada önleyici tutum ve kararların yok sayılarak, bütün önceliğin hastanede hasta tedavisine verilmesi, büyük bir hasta yükü nedeniyle pandeminin uzamasına ve sağlık çalışanlarının yıpranmasına, aynı zamanda da Covid-19 dışı hastaların mağdur olmasına neden olmakta. 33 saat aralıksız çalışmasında bir sakınca görülmeyen uzmanlık öğrencilerine, pandemi sürecinde artmış iş yükü ve enfeksiyon riskine rağmen yıllık izinleri kullandırılmamış, başka hastanelerde görevlendirilmelerinin önü açılmıştır. Döner sermayenin tavandan ödenmesi sahada karşılığını bulmamış, ek ödeme birçok klinik ve hastanede Covid-19 mücadelesi veren araştırma görevlilerine uygulanmamıştır."

Bunun farkına varılması sağlık sisteminin güçlü bir şekilde devamlılığı için gereklidir. Yapılması gereken, araştırma görevlilerinin insanca hekimlik yapma haklarını teslim etmektir. Bunun için araştırma görevlilerinin nöbet sayılarını azaltmak, nöbet ertesi izinlerini kullandırmak, ek ödemede eşitlik sağlamak ve onları hakları olan eğitimlerini aksatacak şekilde başka hastanelere görevlendirmemek gerekmekte.”