BionTech aşı tedariğinde yaşanan sıkıntı ve randevu iptalleri sürerken hekimler şeffaflık çağrısı yaptı. Prof. Şenol, “Bu aksaklıklar aşı tereddüdünü, kararsızlığını artıracak, önlem alınmalı” dedi.

Aşıya çağırıp aşı yok deniyor

Meral DANYILDIZ

CovId-19 vaka sayıları 22 binlere, can kaybı ise 90’ın üstüne çıkarken aşı tedarikinde yaşana sorunun yeni tehlikeler yaratabileceği bildirildi. Aşı çağrılarına uyarak BionTech ilk doz ya da 2 Sinovac olanların 3. doz için aldığı randevular iptal edildi. Birçok kişi randevusunun iptal edildiğine dair mesaj aldı, bazıları da hastanede aşının bulunmadığını öğrendi.


Aşı tedarikinde yaşanan problemin sonuçlarını BirGün’e değerlendiren Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, bugün çözülmesi gereken sorunun uzaması halinde daha büyük bir sağlık problemi yaşanacağını kaydetti. “Bir iki günlük aksaklıklar olabilir ancak Bakanlık bu konuda sabıkalı” diyen Küçükosmanoğlu, şöyle konuştu: “Hep aşı tedarikiyle ilgili sorun aşılmış gibi anlatıldı. Bakan, birkaç gün sorun yaşanacağını söyledi. Bununla ilgili bir resmi yazı, bilgilendirme yapılmadı. İnsanlar da aşı olmadan döndüler. Bu kargaşaya neden oldu. Zaten kör topal ilerleyen bir süreç var. Kampanyanın başarısızlığının bir göstergesi. Bakanlığın açıklamaları güven vermiyor. Bugünden itibaren çözülürse birkaç günlük aksaklık gelir geçer. Uzaması durumunda daha da büyük bir sağlık sorunu yaşanabilir. Özellikle Delta’ya karşı iki doz aşı yapılması lazım” dedi.

ŞEFFAF BİR POLİTİKA ŞART

TTB Merkez Konseyi üyesi Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, baştan beri bakanlığın şeffaf bir politika izlemediğini dile getirdi. Şu anda günde 1,5 milyon doz aşıyı geçmemiz gerektiği bilgisini veren Doç. Dr. Ökten, şunları söyledi: “Biz başından beri aşıların belli bir takvimi var mı, hangi sürede gelecek, ne kadar doz gelecek, miktarı ne, süresi ne gibi bilgileri öğrenemedik. Baştan beri şeffaf davranmama ve net bilgiler verilmemesi aşıya karşı güvensizlik yarattı. Şimdi de aynı tabloyla karşı karşıyayız. Aşılama yapılması için en önemli günler bunlar. Bir tarafta pandemi artıyor, varyantlarla uğraşıyoruz, aşılamamızı artırmamız lazım.”

SORUMLUSU BAKANLIK

Ökten, sözlerini şöyle noktaladı: “Şu an tüm illerde aşı yok. Doğu Anadolu’da zaten tabip odalarımız çok yoğun bir çabayla vatandaşlara ulaşmıştı ve aşı oranlarını en az üç dört katına çıkarmışlardı. Aşı olmadığı için bu sefer orada da sıkıntı oldu. Hâlbuki bunun sorumlusu Bakanlık. Çalışanlar değil.”
Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol ise şunlara dikkat çekti: “Tedarikte sıkıntılar olabilir. Avrupa’da da üretimle ilgili bir sorun olduğunu zannediyoruz. Yeterince bilgi aktarılmadığı için ‘zannediyoruz’ diyoruz. Netlik yok çünkü. İnsanlar şu anda ortalık delta kaynarken sağlık merkezlerine gidip gelmek zorunda. Baştan itibaren ‘şu kadar gün açmayacağız’ diye bilgi vermedikleri için aile hekimi arkadaşlarımız zor durumda. Aile hekimleri başvuran hastaların hepsine bakmak zorunda kalıyor. Bu aksaklıklarda ilk onlar sıkıntıya uğruyor. Maalesef aşı uygulama merkezleriyle bu veriyi ve bilgiyi paylaşmıyorlar. Bu aksaklıklar aşı tereddüdünü de artıracak. Bu belirsizlikler kararsızlığı artırıyor, bıkkınlık yaratıyor.”