Brezilya ve Türkiye’de aynı dönemde gerçekleşen protestolara Türkiye’de yaşanan Gezi eylemlerinin gözünden bakan Aşk Bitti, 31 Mayıs’tan 14 Haziran’a kadar online olarak izleyiciyle buluşacak

'Aşk Bitti' iki hafta boyunca online olarak seyircisiyle buluşacak

Brezilya’da Haziran 2013’te patlak veren protestolara, aynı dönemde Türkiye’de yaşanan Gezi eylemlerinin gözünden bakan Aşk Bitti, online olarak izleyiciyle buluşacak.

Gezi’nin yıldönümü olan 31 Mayıs’tan 14 Haziran’a kadar iki haftalık süreçte online olarak izleyiciyle buluşacak olan Aşk Bitti (2017), 2013 Haziran’ında Brezilya’da gerçekleşen eylemleri Gezi eylemleriyle bir arada düşünmeye davet ediyor.

Brezilya’nın çeşitli kentlerinde toplu taşıma ücretlerine yapılan zamların ardından Haziran 2013’te patlak veren protestolara, aynı dönemde Türkiye’de yaşanan Gezi eylemlerinin gözünden bakan belgesel, eylemlerin 7. yılında bu dönemi hatırlamaya ve anlamlandırmaya çalışıyor.

Brezilya’daki protestolarda dile getirilen “Aşk Bitti! Burası artık Türkiye olacak!” sloganının peşinden giden belgesel, izleyicileri São Paulo sokaklarına, meydanlarına, işgal evlerine; kısacası direnişin belleğinde yer etmiş mekânlara götürüyor ve farklı yaş, toplumsal cinsiyet grupları ve geçmişlerden gelen eylemcilerle tanıştırıyor.

Yönetmenliğini Mert Kaya’nın, yapımcılığını Ariya Toprak ve Fikret Adaman’ın yaptığı belgesel prömiyerini 2017 yılında 36. İKSV İstanbul Film Festivali’nde yaptı ve 10. DOCUMENTARIST jürisi tarafından JvdK Yeni Yetenek Jüri Ödülü’ne layık görüldü. Bugün COVİD – 19 salgının sebep olduğu bağlamda düşünüldüğünde belgesel, bir anlamda seyirciyi boş kalan İstanbul ve São Paulo sokaklarındaki hikayeyi hatırlamaya davet ediyor.

Belgesel ekibi de izleyicilerine şu şekilde sesleniyor:

“Son yıllarda dünyanın dört bir yanında artan baskılar sokakla ilişkimizi yeniden şekillendirirken, COVID-19’un yarattığı hal, gördüğümüz bomboş sokak imajları belki de içine düştüğümüz kederi daha da güçlendiriyor. Biz de umudu bir kez daha Türkiye’nin, Brezilya’nın, dünyanın sokaklarının hafızasını geri çağırmakta buluyoruz. Bir yandan bir arada olduğumuzu ve olacağımızı hatırlamaya bir yandan da düşünmeye ve hayal etmeye ihtiyacımız olan bir zamandan geçiyoruz. Aşk Bitti’yi daha önce izleyen ya da izlememiş dostlarımızla paylaşırken Gezi Parkı eylemlerinin ve Brezilya’nın Haziran eylemlerinin yıldönümü olan bugünlerde bu ihtiyaca katkı vermenin mutluluğunu yaşıyoruz. Birlikte kuracağımız gelecek güzel günlerin umuduyla!”

Belgesele buradan ulaşabilirsiniz.

ask-bitti-iki-hafta-boyunca-online-olarak-seyircisiyle-bulusacak-738036-1.