Şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Mustafa Araz'ın ailesinin Milli Savunma Bakanlığı'na açtığı tazminat davasında karar çıktı. Edirne İdare Mahkemesi, 'İdare sorumludur' diyerek açılan davada aileye 650 bin lira maddi tazminat ödenmesi gerektiğine hükmetti.

Asker Mustafa Araz'ın şüpheli ölümünde aileye 650 bin TL tazminat

Kırklareli Babaeski'de ölümü şüpheli olduğu gerekçesi ile savcılık tarafından soruşturulan Mustafa Araz isimli askerin ailesinin açtığı tazminat davasında karar çıktı.

halktv.com.tr'den Dinçer Gökçe'nin haberine göre, Edirne İdare Mahkemesi, “İdare sorumludur” diyerek Millî Savunma Bakanlığı’na karşı açılan davada aileye 650 bin lira maddi manevi tazminat ödenmesi gerektiğine hükmetti.

Kars’ta yaşayan ailesinin, görev yapacağı Kırklareli Babaeski’ye uğurladıkları Mustafa Araz’ın cansız bedeni 3 ay kadar sonra memleketine gönderildi. En son 10 Mayıs 2020 günü kardeşi ile konuşan ve durumunun iyi olduğunu söyleyen Araz’ın cansız bedeni 11 Mayıs günü metruk bir binanın arka kısmında bulundu. Vücudunda darp ve morluklar bulunan Araz’ın ölümü ile ilgili yıkılan ailesi, suç duyurusunda bulundu. Çocuklarının ölümü üzerindeki sır perdesinin kaldırılmasını isteyen aile bir yandan da tazminat talepli dava açtı.

'İDARENİN HERHANGİ BİR HİZMET KUSURU BULUNMUYOR' DENMİŞTİ

Dava, Edirne İdare Mahkemesi’nde görüldü. Dava dilekçesinde Araz’dan geriye kalan anne-babası, babaannesi ve kardeşleri adına 1.030.000 liralık maddi-manevi tazminat davası açıldı. Davalı bakanlık adına yapılan savunmada ise özetle “İdarenin herhangi bir hizmet kusuru bulunmuyor. Kusursuz sorumluluk ilkesi uyarınca da tazmin yükümlülüğü bulunmuyor. Tazminat isteminin reddi gerekir” denildi.

MAHKEME: HİZMET KUSURU VAR

Mahkeme dosyayı bilirkişiye gönderdi. Hazırlanan bilirkişi raporunda Mustafa Araz’ın anne babasına 412 bin 346 TL maddi tazminat ödenmesi gerektiği kaydedildi. Tarafların talep ve savunmalarını alan mahkeme, gelen raporla birlikte kararını verdi. Mahkemenin oy çokluğu ile aldığı kararda, idarenin sorumluluğuna vurgu yapıldı. Kararda özetle “Olay, askerlik görevi yapılırken meydana geldi. Olay yeri de davalı idarenin gözetim ve himayesinde olan bir yer. Hizmet ile oluşan zarar arasında illiyet bağı var. Davalı idarenin kusursuz sorumluluğu söz konusu” denildi.

652 BİN LİRA TAZMİNAT

Mahkeme, Mustafa Araz’ın anne babası Feride Araz ile baba Hasan Araz’a 412 bin 346 TL maddi tazminat ödenmesine karar verdi. Mahkeme, anne-babaya 50’şer bin, baba annesine 20 bin, 4 kardeşine ise 30’ar bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Mahkeme, Araz’ın ailesine toplamda 652 bin 346 TL tazminat ödenmesine karar verdi. Karara, tarafların itiraz hakkı söz konusu.

DOSYA AYM'YE TAŞINDI

Ailenin avukatı Cesim Parlak, karara ilişkin “Mahkeme, askerlik görevi için gelen kişinin can güvenliğinin devletin sorumluluğunda olduğunu ortaya koydu. Henüz 23 yaşında olan ve askerlik sonrası ailesine destek olmak için planlar yapan bir insandan söz ediyoruz. Düşünün, sağ salim gönderdiğiniz çocuğunuzun cansız bedenini karşılıyorsunuz 2-3 ay içinde. Mustafa’nın ölümü ile aile yıkıldı. Bu insanların acısı hiçbir zaman telafi edilmez. Mahkemenin kararı, bir nebze ailenin haklı bir dava güttüğünü göstermesi yönünde önemli” diye konuştu.

Öte yandan, Mustafa Araz'ın şüpheli ölümü ile ilgili savcılık takipsizlik kararı verdi. Aile, etkin soruşturma yürütülmediği gerekçesi ile dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıdı. AYM süreci devam ediyor.