İstanbul Maltepe'de  528 bin metrekarelik askeri arazinin yapılaşmaya açılmasının ardından Sancaktepe’de de 4 bin 285 metrekarelik askeri alan ‘ticaret alanı’ olarak belirlendi.

Bir askeri alan daha ranta açıldı

Uğur ŞAHİN

Askeri alanlar ranta açılmaya devam ediyor. Son olarak İstanbul’un Sancaktepe ilçesi Sarıgazi Mahallesi’ndeki 4 bin 285 metrekarelik askeri alan, ‘ticaret alanı’na çevrildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 4 bin 285 metrekarelik askeri alana ilişkin uygulama imar planı değişikliğine gitti. Plan açıklama raporunda yer alan bilgilere göre, Milli Savunma Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında 9 Mart 2020 tarihinde protokol imzalandı. Protokolle birlikte, Sarıgazi Mahallesi’ndeki 4 bin 285 metrekarelik taşınmaz, bakanlık oluru ile ‘rezerv yapı alanı’ olarak belirlendi. Ardından da alanın mülkiyeti Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne geçti. İmar planı değişikliğinde, “Taşınmazın komşu ve civar parsellerinin imar durumları, fiziki durumları, bulunduğu kentin ihtiyaçları, ulusal ve bölgesel ekonomik şartlar gözetilerek planlama çalışması yapılması amaçlanmıştır” denildi. Bunun üzerine de alan, ‘ticaret alanı’ haline getirildi.

RANT İÇİN DEĞİŞTİRİLDİ

Eski İBB Meclisi’nin CHP’li üyesi ve inşaat mühendisi İbrahim Doğan, askeri alanın ‘ticaret alanı’ olarak ilan edilmesine tepki gösterdi. Doğan, şunları dile getirdi: “Söz konusu alan askeri alanda kalmaktayken, Milli Savunma Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında 2020 yılında protokol yapıldı. Böylece bölge, ‘rezerv yapı alanı’ ilan edilerek, tapusu Maliye Hazinesi’ne geçirildi. Şimdi de plan tadilatı yapılarak askıya çıkartıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan ve yasalara aykırı olan bu düzenleme, tamamen yandaşlara ticari rant sağlamayı amaçlıyor. AKP iktidarı kamusal alanları kuşatma altına alarak, hızla yok etmeye çalışıyor. Gözünü rant bürümüş siyasi iktidarın izlediği bu yeşil ve donatı alanlarını yok etme politikasını kabul etmiyoruz.”

Öte yandan bu planla birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aynı gün TOKİ’ye devredilen Maltepe’deki 528 bin metrekarelik askeri alanı imara açmıştı.