ŞPO, büyük kısmı yeşil ve ağaçlık alan olan Maltepe Kışlası’nın yapılaşmaya açılmasını mahkemeye taşıdı. Bakanlık, “Halkın kullanıma kapalı olan askeri alanın konut projesiyle halkın kullanıma açıldığını” savundu.

Askeri arazi talanına yeni formül!
Kenan Evren Kışlası’nın 500 bin metrekarelik bölümü yapılaşmaya açılıyor.

İsmail ARI

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, "yapılaşmaya açılmayacak" dediği İstanbul’un askeri arazileri rant uğruna birer birer yapılaşmaya ve imara açılıyor. İstanbul’un en önemli yeşil alanlarından biri olan Maltepe’deki Kenan Evren Kışlası’nın 500 bin metrekarelik bölümü yapılaşmaya açılıyor.

ŞPO YARGIYA TAŞIDI

Büyük kısmı yeşil ve ağaçlık alan olan askeri araziye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı tarafından binlerce konut inşa edilecek. Etaplar halinde yapılacak konut projenin çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) başvurularına da birer birer 'ÇED gerekli değil' kararı veriliyor. Askeri araziyi yapılaşmaya açan imar planlarını TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İstanbul Şubesi yargıya taşıdı. ŞPO İstanbul 12. İdare Mahkemesi’ne açtığı davayla, geçen yıl değiştirilen imar planlarının hukuka ve mevzuata aykırını olduğunu belirterek iptal edilmesini ve yürütmesinin durdurulmasını talep etti. Mahkeme, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan savunma istedi. Bakanlık mahkemeye gönderdiği savunmada, arazinin “100 Bin Sosyal Konut Projesi” kapsamında yapılaşmaya açıldığı açıkladı. Bakanlığın yanıtında, “Fiiliyatta askeri olması sebebiyle kentlilerin kullanımına kapalı ve aktif olarak kullanılmayan alan, büyük bir bölümü eğitim, sağlık, sosyal kültürel, yol ve açık yeşil alana dönüştürülmüştür. Yapılan plan değişikliğiyle vatandaşlar için barınabilecekleri ve sosyal-kültürel ihtiyaçlarını giderebilecekleri ilave alanlar oluşturulmuştur” denildi. Bakanlık, davanın reddedilmesini talep etti. Arazideki ağaçlar da TOKİ’nin konut projesi için sökülecek veya kesilecek.

PARÇA PARÇA İMARA AÇILDI

Öte yandan Maltepe Kışlası arazisinin bir kısmı da daha önce Marmara Üniversitesi’ne tahsis edilerek yapılaşmaya açılmıştı. Üniversitenin İstanbul içindeki dağınık durumda olan kampüslerinin bir arazide toplanması karar verilmişti. TOKİ, Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Marmara Üniversitesi arasında 2016'da imzalanan protokol ile Marmara Üniversitesi’nin Kenan Evren Kışlası'nın arazisine taşınmasına karar verildi.