Bakanlık, Esenler’deki Topkule ve Baştabya Kışlaları için yeni imar planı hazırladı. Planlarda “Esenler Akıllı Şehir Odaklı İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi” olarak belirlenen askeri arazi boşaltıldıktan sonra yapılaşmaya açılacak. Söz konusu bölgeyi inşa etmek ve işletmek için kurulan şirkette ise Bilal Erdoğan’ın üniversitesi olan İbn Haldun Üniversitesi’nin yer alması dikkat çekti.

Askeri arazi talanından Bilal Erdoğan'ın üniversitesi çıktı

İsmail ARI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Esenler’deki Topkule ve Baştabya Kışlaları'nın arazisi için yeni bir imar planı hazırladı.

İmar planlarının 4 Haziran 2021’de AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan karar için hazırlandığı belirtildi. Söz konu kararla askeri arazi Esenler Akıllı Şehir Odaklı İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi olarak belirlenmişti.

ASKERİ YAPILAR TAŞINACAK

Bakanlığın yeni imar planı raporun da askeri arazinin daha önce “rezerv yapı alanı” olarak ilan edildiği ancak Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı nedeniyle plan değişikliği yapıldığı belirtildi.

Raporda, askeri arazinin 102 bin metrekarelik bölümünün mülkiyetinin Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ile AKP’li Esenler Belediyesi arasında imzalanan protokolle ilçe belediyesine geçtiği belirtildi. Araziye dair “Alanda askeriyeye ait iki yapı, MSB-Esenler Belediyesi arasında yapılan protokol kapsamında taşınacak olup alanın tamamında başka herhangi bir yapı bulunmamaktadır” bilgisine yer verildi.

45 METRE YÜKSEKLİK İZNİ VERİLDİ

İmar planlarında araziye inşa edilecek yapıların 45 metre yüksekliğinde olabileceği belirtilirken askeri alana Akıllı Şehir Odaklı İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi inşa edilmesi ve işletilmesi için de 25 Mart’ta Esenler Akıllı Şehir Teknopark Anonim Şirketi kuruldu. Ancak bu şirketin ortakları ve yöneticileri dikkat çekti.

Yapılaşmaya açılan alanYapılaşmaya açılan alan

İNŞA ETMEK VE İŞLETMEK İÇİN ŞİRKET KURULDU

Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre bu şirket 8 ortak tarafından kuruldu. Şirketin ortakları şu şekilde:

1-Bilişim Vadisi Teknopark Yönetici Anonim Şirketi: Yönetim Kurulu Başkanı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı ve eski AKP milletvekili Hasan Basri Kurt
2-Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Yıldız Teknoloji Geliştirme Bölgesi Teknopark Anonim Şirketi: Yönetim Kurulu Başkanı Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Rektörü Tamer Yılmaz.
3-İstanbul Üniversitesi’nin İstanbul Teknokent Anonim Şirketi: Yönetim Kurulu Başkanı İstanbul Üniversitesi Rektörü Mahmut Ak
4-AKP’li Esenler Belediyesi
5-İstanbul Üniversitesi
6-Yıldız Teknik Üniversitesi
7-İstanbul Teknik Üniversitesi

8’İNCİ ORTAK BİLAL’İN ÜNİVERSİTESİ

Şirketin 8’inci ortağının ise AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın vakfı olan Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) tarafından kurulan İbn Haldun Üniversitesi olduğu belirtildi. Üniversitenin Mütevelli Heyeti’nde ise şu isimler yer alıyor:

• Eski AKP Milletvekili İrfan Gündüz
• Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan
• Tartışmaların odağında yer alan Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) eski yöneticisi Atilla Arkan
• Berat Albayrak'ın abisi Serhat Albayrak'ın eşi Hafize Şule Albayrak
• Cumhurbaşkanlığı sarayları ve şehir hastaneleri gibi milyonlarca liralık projeleri yapan Rönesans Holding’in patronu Erman Ilıcak
• 5’li Çete’den Kalyon İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Klayoncu
• Eki AKP milletvekili olan ve ASL İnşaat isimli şirketiyle kamudan milyarlara liralık ihale alan Abdulkadir Kart
• AKP’li Başakşehir Belediyesi Başkanı Yasin Kartoğlu
• Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın eşi Hümeyra Şahin
• Türkerler Holding’in sahibi Kazım Türker
• Eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mevlüt Uysal