Askeri operasyon Meclis’te görüşülmeli

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Suriye’ye asker gönderilmesine yönelik tezkerenin kabul edilmesinin üzerinden geçen dört aylık sürenin ardından TBMM’de yeniden “tezkere” tartışması yaşanıyor. Suriye’de beş askerin yaşamını yitirdiği saldırının ardından gündeme gelen kapsamlı Suriye operasyonuna yönelik birbiri ardına yapılan açıklamaların ardından muhalefet, “Yeni bir tezkereye ihtiyaç var” derken iktidar ise “Mevcut tezkere yeterli” dedi.

İdlib saldırısının hemen ardından açıklamalarda bulunan AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Suriye operasyonunun kapsamının genişleyebileceğini, bu konunun partinin yetkili birimleri tarafından da tartışıldığını bildirdi. AKP Meclis Grup Başkanı Naci Bostancı ise mevcut tezkerenin yeterli olduğunu ve yeni bir tezkereyi TBMM Başkanlığı’na sunmayacaklarını açıkladı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle birçok yetkisi elinden alınan ve etkisizleştirilen TBMM’nin kapsamlı sınır ötesi operasyon hazırlığı sırasında yeniden devre dışı bırakıldığını bildiren muhalefet ise “TBMM’de kapsamlı bir görüşme yapılmalı” görüşünü savundu.

Suriye tezkeresine yönelik değerlendirmelerde bulunan TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, “Kesinlikle yeni bir tezkereye ihtiyaç var” dedi. Suriye’de yaşanan gelişmelerin TBMM çatısı altında detaylı bir şekilde tartışılması gerektiğini dile getiren CHP’li Ceylan, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Konunun enine boyuna masaya yatırılması gerekiyor. İdlib’te yaşananların görüşülmesine yönelik bir önerge verdik ancak kabul edilmedi. Yeni sistemle birlikte baypas edilen Meclis’ten bu görüşmenin dahi kaçırılması, kabul edilebilir değil. Artık onay almak için bile Meclis’in kapısını çalmıyorlar. İktidar uyarılarımızı dikkate almıyor” dedi.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi, HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer de Meclis’in yeni bir tezkere mesaisi yapması gerektiğini dile getirdi. Suriye politikasının gözden geçirilmesi gerektiğini ve yeni bir tezkere görüşmesinin bu konuda faydalı olacağını ifade eden HDP’li Taşçıer, “İdlib veya benzeri yerlerde yaşanan olaylar ülkeye bir şey kazandırmaz. Suriye topraklarında kaldığımız sürece gerekçesi ne olursa olsun bir savaş nedenine imza atıyoruz. Başka ülkenin topraklarında bulunmamamız gerekiyor. Güçlendirilmiş demokrasinin olduğu yerlerde tüm bunlar Meclis’te tartışılır ancak biz yeni sistemle bunu yapamıyoruz” diye konuştu.