İdlib’de çözümsüzlük hali devam ediyor. Türkiye ve Rusya askeri yığınaklarını artırırken, Erdoğan “Çekilmemiz söz konusu değil” dedi. Moskova ise yüz binlerce sivilin Türkiye sınırına kaçtığı haberlerinin doğru olmadığını iddia etti

Askeri yığınak artıyor: Gerilim tırmanıyor

İdlib’e yapılan askeri takviye ve taraflar arasındaki sürtüşme devam ediyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rejim bu zulmü durdurmadığı sürece çekilmemiz söz konusu değil” derken, Moskova’dan ise Ankara’ya “Sivillerin Suriye’nin diğer bölgelerine geçişine izin verin” çağrısı geldi. Rusya Savunma Bakanlığı, İdlib’deki çatışmalar nedeniyle yüz binlerce sivilin Türkiye’ye doğru kaçtığı haberlerinin doğru olmadığını savundu.

Suriye iç savaşının son düğümü olan İdlib’de taraflar arasında uzlaşma sağlanabilmiş değil. Taraftar yaptıkları takviyelerle, bölgedeki askeri varlıklarını güçlendirmeye devam ediyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Suriye sınırındaki askeri birliklere obüs takviyesi yaptı. Türkiye’nin farklı bölgelerinden gönderilen yaklaşık 60 araçlık obüs, tank ve zırhlı personel taşıyıcı geniş güvenlik önlemleri arasında Suriye sınırına sevk edildi. Askeri araç konvoyunun Hatay’ın Reyhanlı ilçesi sınırından geçerek Suriye’ye gireceği ve İdlib’deki gözlem noktasında konuşlandırılacağı öğrenildi.

Rusya ise Türkiye’nin hava sahasını Rus askeri kargo uçaklarına kapatması nedeniyle Suriye’ye SU-24 savaş uçaklarını Hazar Denizi üzerinden sevk etti. Rus basını, Rus askeri yetkililere dayandırarak verdiği haberde, Rusya’nın Tu-154M tipi askeri kargo uçağıyla Hazar Denizi üzerinden Suriye’de bulunan Su-24 savaş uçaklarını takviye ettiğini okuyucularına aktardı.

MERKEL VE MACRON 4’LÜ ZİRVE TEKLİF ETTİ

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün gazetecilerin İdlib hakkındaki sorularını yanıtladı. “Rejim bu zulmü durdurmadığı sürece çekilmemiz söz konusu değil” ifadelerini kullanan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sayın Merkel, Sayın Macron ile yaptığımız görüşmede bu konuları ele almak suretiyle İdlib’de ateşkesin yapılması için bu daveti yaptılar. Bu davet karşısında, henüz beklenen cevap vardır diyemem. 4’lü zirve için 5 Mart’ta İstanbul’u teklif ettiler. Putin henüz onlara arzu edilen cevabı vermedi. 1 milyona insan bize doğru göç ediyor. Biz bunları nerelerde kalkıp nerelerde iskan edeceğiz? Gıda, giyecek şeklinde yardımlarımız var. Merkel 25 milyon Euro söz vermişti. Daha henüz Kızılay’a gelmedi. Macron’a da aynısını söyledim. Putin ile görüşmeyle hayırlı bir adım atmış oluruz.”

SİVİLLER FARKLI BÖLGELERE GİDİŞİNE İZİN VERİLMELİ

Moskova’dan ise sivillerin göçüyle ilgili dikkat çekici bir açıklama yapıldı.

Rusya Savunma Bakanlığı, İdlib’deki çatışmalar nedeniyle yüz binlerce sivilin Türkiye’ye doğru kaçtığı haberlerinin doğru olmadığını savundu. Kremlin, Türkiye’ye çağrıda bulunarak bölgedeki sivillerin Suriye hükümeti tarafından denetlenen alanlara geçişine izin vermesini istedi.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, İdlib’deki durumun insansız hava araçları ve diğer kaynaklar üzerinden izlendiğini belirtildi.

PESKOV PATRİOT SORUSU İÇİN ‘YORUMSUZ’ DEDİ

Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, İdlib’deki durumla ilgili derin endişe duyduklarını, bölgedeki teröristlerin gerçekleştirdiği saldırıların sona erdirilmesi gerektiğini ifade etti. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Peskov, “En kötü senaryolar üzerinden konuşmak istemiyoruz, ancak aynı zamanda bir kez daha Suriye Ordusu’nun İdlib’deki terör örgütleriyle mücadele ettiğini belirtmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Dmitriy Peskov, Türkiye’nin İdlib’deki durum nedeniyle ABD’den Patriot füze sistemleri talep ettiği iddiasıyla ilgili açıklama yapmayı reddetti. Peskov, “Bu soruyu yorumsuz bırakıyorum” dedi. n Politika Servisi