Askeriyeler ‘kara kutu’ gibi ölen askerlerin akıbeti belirsiz

Haber Merkezi

Ölü bulunmadan bir gün önce babasına tehdit edildiğini söyleyen İzmir Aliağa Kapalı Cezaevi’nde kısa dönem askerlik yapan Jandarma Er Osman Özçalimli’nin ardından ‘devletin himayesi altındayken’ şüpheli şekilde yaşamını yitirenler gündeme gelmeye devam ediyor.

Bu ölümlerin Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) olan güveni sarstığını dile getiren milletvekilleri, nedenlerinin araştırılmasını talep ediyor. Aileler ise ‘devletin himayesi’ altına giren çocuklarının akıbetini öğrenmek istiyor. Geçen haftalarda şüpheli şekilde yaşamını yitiren Osman Özçalimli’nin babası Ahmet Özçalimli BirGün’e konuştu. Soruşturmaya ilişkin hâlâ somut bir ilerleme olmadığını söyleyen Özçalimli, “Benim oğlum tehdit edildiğini söylüyor. Aynı günün akşamı öldürülüyor. Bu şüpheden de öyle bir durum” dedi.

askeriyeler-kara-kutu-gibi-olen-askerlerin-akibeti-belirsiz-770025-1.
Osman Özçalimli

EZBERLENMİŞ İFADELER

Yakın zamanda otopsi raporunun çıkmasını beklediklerini söyleyen Özçalimli, şunları dile getirdi: “Avukatlarımız olay yerine keşfe gitti. Askerlerin ifadeleri alındı. Ezberlenmiş ifadeler verildi. Şüpheli bir ölüm olduğuna dair iddialarımızı sürdürüyoruz. Avukatlarımız gerçeğin ortaya çıkacağını düşünüyor.”

ARTAN ÖLÜMLER ARAŞTIRILSIN

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ise şüpheli asker ölümlerini Meclis gündemine taşıdı. Askerlik görevi sırasında intihar eden ya da şüpheli biçimde ölen askerlerin sayısının gün geçtikçe arttığını belirten Polat, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi. Polat, birliğine teslim olduktan sonra devletin himayesinde olan yurttaşların hayatını kaybetmesinde, yaşam hakkına dönük ihlallerin olup olmadığının araştırılması gerektiğini vurguladı. Polat, bu gibi ölümlerin artması ve akıbetinin araştırılmamasının da ‘halkı askerlikten soğutma’ suçunun da işlenmesine neden olduğunu ifade etti.