Ankara’nın üst düzeyde katılım göstermediği Paris’teki Libya Zirvesi’nde Rusya ve Türkiye’nin bu ülkedeki paralı askerlerini çekmesi talep edildi. Almanya Başbakanı Merkel, Ankara’nın çekinceleri olduğunu kaydetti.

Askerler çekilsin

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransa, Almanya ve İtalya’nın eş başkanlığında Paris’te düzenlenen Uluslararası Libya Konferansı’nda yabancı askerlerin çekilmesi ve seçime engel olanlara yaptırım kararı çıktı. Konferansa eşbaşkanlık eden Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Almanya Başbakanı Merkel, İtalya Başbakanı Mario Draghi, Libya Geçiş Hükümeti Başkanı Abdülhamid Dibeybe ve Başkanlık Konseyi lideri Muhammed Menfi ortak basın toplantısı düzenleyerek, seçim sürecine bağlılıklarını dile getirdi, yabancı askerin derhal çekilmesi çağrısı yapıldı.

Macron, Rusya ve Türkiye için savaşan askerlerin derhal Libya’dan çekilmesi gerektiğini söyledi. Libya’da Halife Hafter için savaşan 300 paralı askerin çekilmesini bir ilk adım olarak memnuniyetle karşıladığını söyledi.

AŞAMALI SÜREÇ

Merkel, “Rusya ve Türkiye’yi yabancı savaşçıları çekmeleri konusunda nasıl ikna edeceksiniz?” sorusuna, “Aşamalı bir süreçten söz ediyoruz. Türk tarafında bazı çekinceler var. Rusya tarafı bunun karşılıklı olarak yapabileceğini kabul etti. Müzakereler iyi yolda ilerliyor. Dün (önceki gün) 300 yabancı savaşçının çekilmesinden söz edildi. Bu bir başlangıç. Daha çok yapılması gereken şey var" şeklinde yanıt verdi.

İtalya Başbakanı Mario Draghi de, “Seçim yasası herkesin ortak kararıyla ortaya çıkmalı ve nihayet 24 Aralık’ta seçimler yapılmalı” dedi. 24 Aralık tarihinde yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinin berlirleyici bir rol oynadığını söyleyen Merkel "Seçimler için hazırlıklar sonucun kabul edilmesini sağlayacak şekilde tamamlanmalı" diye konuştu.

Paris’te düzenlenen zirvede "Libya içinde ya da dışında seçim sürecini ve siyasi geçiş sürecini engellemeye, zayıflatmaya, manipüle etmeye ya da geçersiz kılmaya yönelik kişi ya da entitelerin" yaptırımlara maruz bırakılması yönünde de karar alındı. Zirveye Macron ve Merkel’in yanı sıra İtalya Başbakanı Mario Draghi, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi, Afrika ülkeleri, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’ın da bulunduğu 30 ülke ve 6 uluslararası kuruluştan üst düzey yetkililer katıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de toplantıya video konferansla katıldı. Türkiye, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın davet edilmesi nedeniyle, zirveye üst düzey katılım göstermedi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal tarafından temsil edildi.

SAVAŞ İÇİNDE SAVAŞ

NATO müdahalesiyle Muammer Kaddafi’nin 2011’de devrilmesi sonrasında iç savaşa sürüklenen Libya, Birleşmiş Milletler’in tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi olmak üzere iki ayrı yönetim bölgesine bölünmüştü. Ülkenin güneyindeki alanlarda ise El Kaide ve türevi cihatçı militanlar hakim konumda. Temsilciler Meclisi’ne bağlı olan Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’na Rus Wagner Grubu’na bağlı paralı askerler de destek veriyor. Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır da Hafter’e destek veren yabancı ülkeler. Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek veren Türkiye ise Suriye’deki militanları Libya’daki çatışmalara katılmak üzere bölgeye göndermekle suçlanıyor.

Türkiye’nin Libya’daki varlığı, 27 Kasım 2019’da Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile imzalanan Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakatı’na dayanıyor. Ankara bu nedenle yabancı askerlerin çekilmesi için yapılan çağrıların kendisini bağlamadığını savunuyor.

Ekim 2020’de taraflar arasında ateşkes imzalanmış sonrasında bir geçici hükümet kurulmuştu.