Soru: Ben şu an ki işyerinde 23.07.2019 tarihinden beri çalışıyorum. İşyerimde patronlar dolayısıyla bazı konularda huzursuzluk yaşadığım için işe devam etmek istemiyorum ve 20.07.2022 tarihinde bedelli olarak birliğime teslim olacağım. Merak ettiğim ve acilen çözüm aradığım konu ise henüz askere gideceğimi işverenime iletmedim. Son 1 ay kala yani 20 Mayıs gibi askere gideceğimi belirten bir dilekçe ile işten ayrılsam askerlik dönüşü kıdem tazminatı isteme hakkım var mı? Kıdem tazminatımı işten çıkmadan talep etmek istemiyorum çünkü gerçekten büyük bir huzursuzluk yaşatacaklarını biliyorum.

Cevap: Askerlik halen yürürlükte olan eski iş yasamızın 14. Maddesine göre kıdem tazminatının ödenmesini gerektiren bir işten ayrılma biçimidir. Ancak işçi işten askerlik sebebi ile ayrıldığını işverene kanıtlamakla (belgelemekle) yükümlüdür. Bu da askere sevk belgesi (sülüs) ile mümkündür. İşverene vereceğiniz dilekçenin ekine bu belgenin bir nüshasını eklerseniz sorun olmamalıdır. Diğer taraftan siz işten askerlik nedeniyle ayrıldığınızı ve ayrılırken kıdem tazminatınızı işverenden almadığınızı kanıtlayabildiğiniz sürece bu tazminatı her zaman talep edebilirsiniz. Bu arada kıdem tazminatı konusunda zaman aşımı süresinin beş yıl olduğunu da hatırlatmak isteriz.

Soru: Nalburiye işi ile uğraşıyoruz. İç muhasebemizde çalışan kişi yan taraftaki marketten sigara almak için gitti. Ne sebeple olduğu da bilinmemekle beraber depomuzun önünde damperi kaldırılmış bekletilen küçük kamyonetin kasasına çıkmak isterken yere düşmüş. Kendisine ait büro görevlisi iş güvenliği belgeleri de mevcuttur. Bu iş kazası olur mu?

Cevap: Meydana gelen bir kazanın iş kazası kabul edilmesi bakımından öncelikle işyerinde ve/veya işyeri eklentilerinde (dinlenme yerleri, yemekhaneler, işyeri servis araçları vb. işyeri kavramına dahildir) gerçekleşmesi gerekir. Diğer bir gereklilik de olayın çalışırken meydana gelmiş olmasıdır. Bu işyerinin içinde veya dış görev esnasında da olabilir. Sizin konuya dönecek olursak (çalışanınıza siz böyle bir görev vermediyseniz) işyeri dışına çıkarak bahsettiğiniz şekilde bir kazaya uğraması bize göre iş kazası tanımı içerisinde yer almaz. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İş kazalarını bildirim zorunluluğunu getirdiğinden cezai işleme uğramamak bakımından bağlı bulunduğunuz SGK Müdürlüğüne de konuyu danışın derim. Tabi ki doktor iş kazası raporu tuttuysa ya bu raporu düzelttirmeniz ya da SGK'ya süresi içinde iş kazası bildirimi yapmanız gerekir.