ABD'de devam eden davaya ilişkin açıklama yapan Halkbank, yasal süre içinde ABD Yargıtay Mahkemesi'ne itiraz dilekçesi sunacağını bildirdi. Açıklamada, Yargıtay aşaması bitine kadar bölge mahkemesindeki yasal sürecin askıya alınacağı belirtildi.

Askıya alınmıştı: Halkbank davası ABD Yargıtay Mahkemesi'ne taşınıyor

İran'a yönelik Amerikan yaptırımlarını delmekle suçlanan Halkbank'a ilişkin davada yeni bir aşamaya geçiliyor. Bankadan yapılan açıklamada, ABD'de devam eden ceza davasında istinaf mahkemesine yapılan itirazların geçen ay reddedildiği hatırlatılarak, karar temyiz edileceğinden dolayı bu süreçte davanın Bölge Mahkemesi'ne geri gönderilmesinin durdurulması yönündeki talebin ise kabul edildiği ifade edildi.

Halkbank, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) ABD'de banka aleyhine açılan ceza davasına ilişkin açıklamada bulundu.

Açıklamada, "Bankamız, Yabancı Devlet Yargı Bağışıklığı Yasası kapsamındaki itiraz dilekçesini ABD Yargıtay Mahkemesi'ne (Supreme Court) yasal süre içerisinde yapmayı planlamaktadır. Yargıtay Mahkemesi süreci bitinceye kadar Bölge Mahkemesi'ndeki yasal süreç askıya alınacaktır" ifadelerine yer verildi.

'BÖLGE MAHKEMESİ'NDEKİ YASAL SÜREÇ ASKIYA ALINACAK'

Halkbank'ın ABD'de devam eden ceza davasıyla ilgili olarak Yabancı Devlet Yargı Bağışıklığı Yasası (FSIA-Foreign Sovereign Immunities Act) uyarınca New York'ta bulunan Birleşik Devletler İkinci İstinaf Mahkemesi nezdinde yapmış olduğu itirazların, anılan mahkeme tarafından 15 Aralık 2021'de reddedildiği hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İkinci İstinaf Mahkemesi'nin bahse konu banka itirazlarına dair ret kararı, bir üst mahkemede temyiz edileceğinden bu süreçte davanın Bölge Mahkemesi'ne geri gönderilmesinin durdurulması yönündeki bankamız talebi, İkinci İstinaf tarafından 14 Ocak 2022'de kabul edilmiştir. Bankamız, Yabancı Devlet Yargı Bağışıklığı Yasası kapsamındaki itiraz dilekçesini ABD Yargıtay Mahkemesi'ne (Supreme Court) yasal süre içerisinde yapmayı planlamaktadır. Yargıtay Mahkemesi süreci bitinceye kadar Bölge Mahkemesi'ndeki yasal süreç askıya alınacaktır."

HALKBANK'A YÖNELİK SUÇLAMALAR

Halkbank, petrol gelirlerini altına ve ardından nakit paraya çevirerek İran'ın çıkarına olacak şekilde kullanılmasına yol açmak ve bunu yaparken de kazancı meşru göstermek için sahte gıda ticareti belgeleri oluşturmakla suçlanıyor. Halkbank'ın İran'a yasaklı fonlardan gizlice 20 milyar dolar transfer etmesi için yardımcı olduğu; bu paranın en az 1 milyar dolarının ABD'nin mali sisteminde aklandığı iddia ediliyor. Halkbank ise İran, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki şirketleri kullanarak banka işlemlerinde sahtecilik, kara para aklama ve gizli anlaşma yaptığı suçlamalarını reddediyor.