AKP’li milletvekilleri tarafından Meclis’e sunulan torba yasayla birlikte gazetecilere yeni cezalar geliyor. Teklife tepki gösteren basın meslek örgütü temsilcileri, “Gazetecilere asla geri adım attıramayacaklar” dedi.

Asla geri adım atmayacağız

Yunus YANIK

AKP’li milletvekillerinin meclise sunduğu torba yasa içerisinde yer alan kanun teklifinden gazetecilere ceza, vergi kaçakçılarına ise af çıktı. TBMM Başkanlığı’na sunulan torba kanun teklifine göre şirketlerin “şöhretine” zarar verecek haberlere üç yıl hapis cezası verilecek. Söz konusu maddede “Basın Kanunu’nda belirtilen araçlarla ya da radyo, televizyon, video, internet, kablolu yayın veya elektronik bilgi iletişim araçları ve benzeri yayın araçlarından birisi vasıtasıyla bir şirketin itibarını kırabilecek veya şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olunamaz ya da bu yolla asılsız haber yayılamaz. İsimleri belirtilmese dahi şirketlerin güvenilirliği konusunda kamuoyunda tereddüde yol açacak veya şirketlere duyulan güveni sarsacak veya şirketlerin mali bünyelerinin olumsuz etkilenmesine neden olabilecek nitelikte asılsız haberler yukarıda belirtilen araçlarla yayılamaz” ifadeleri yer aldı.

DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ

AKP’nin torba kanun teklifinde gazetecilere yönelik ceza maddesinin yer almasına Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, söz konusu düzenlemenin basın özgürlüğünü tamamen ortadan kaldıracağını belirterek, “TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulan kanun teklifi ile 6361 sayılı Kanuna tabi şirketler hakkında basın yoluyla şirket itibarını kırabilecek, şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olan ya da bu yolla asılsız haber yapana 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Söz konusu teklifle, şirketler aleyhine haber yapan gazeteciler, ‘itibar zedelenmesi’, ‘güven sarılması’, ‘kamuoyunda tereddüt yaratmak’ gibi muğlak ifadelerle haber, suç unsuru haline getirilmektedir” dedi. Söz konusu tasarının emekçilerin hakkını gasp edeceğini ve şirketlerin yapacakları yolsuzluklara kapı aralayacağını vurgulayan Durmuş, “Bu önerinin yasalaşması durumunda çalışanının tazminatlarını ödemeden işten atan, kamu bankalarından aldığı milyonluk kredileri geri ödemeyen, yolsuzluk sarmalının içinde olan şirketlere ilişkin haberler suç sayılacak ve gazeteciler cezalandırılacak. Gazeteciliği kamunun ve toplumun çıkarını yok sayıp, övgü ve bülten haberciliğine dönüştürmeye çalışan iktidar, bu önerisiyle halkın haber alma hakkını yok etmektedir. Derhal bu yasa tasarısı geri çekilmelidir” açıklamasını yaptı.

“Yapılan yolsuzlukları açığa çıkaracak olan gazetecileri susturmaya çalışıyorlar” diyen DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, “İktidar yapılan yolsuzlukları kamuoyundan gizlemeye çalışıyor. Bunun içinde gazetecileri ve medyayı susturmaya çalışıyor. Baskı politikası uygulamak istiyor. Ama başarılı olamayacaklar. Şimdiye kadar gazetecilere türlü yaptırımlar uygulamaya çalıştılar. Başarılı olamadılar. Medya bir şekilde yolunu buldu ve doğru olanı halka iletti, asla geri adım atmadı. Bugün de atmayacak. Başaramayacaklar” sözleriyle torba kanun teklifine tepkisini gösterdi.

asla-geri-adim-atmayacagiz-996400-1.

***

İktidar şirketleri kolluyor

Yapılan kanun telifine ilişkin bir tepki de CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç’dan geldi. Özkoç, AKP’nin şirketlerin şöhretini kolladığını, yurttaşların haklı sesini kısmaya çalıştığını söyleyerek, “Konut ve finans mağdurlarının sesini duyurana, bunu haber yapan basına hapis cezası tehdidine yol açan yasa teklifine asla geçit vermeyiz" diye konuştu.