Aslan en büyük engeli aştı

Tünelin ucundan ligin sonu gözükmeye başlarken telafisi olmayan hataların yapıldığı maçlar da oynanmaya başladı. 31. haftanın takımı derbinin galibi Galatasaray olurken haftanın golünü Alanyasporlu Efecan Karaca attı. Haftanın teknik direktörü sezon başında en güçlü küme düşme adaylarından biri olan Sivasspor’a Avrupa hayalleri kurduran Samet Aybaba olurken, haftanın oyuncusu da Galatasaray’ın sol bek derdine derman olan Nagatomo oldu.

Haftanın açılış karşılaşması Bornova’da oynandı. Karabükspor karşısında sezonun en farklı galibiyetini alan Göztepe, son üç haftaya Avrupa iddiasını koruyarak girdi. Göztepe taraflarlarının tepki gösterdiği Demba Ba, onlara yirmi dakikaya sığdırdığı 1 gol 1 asistlik performansıyla cevap verdi. Karabükspor ara transfer döneminde maddi durumunu ve gelecek sezonu düşünerek küçülmeye gitmişti. Bunun sonucu olarak ligin ikinci yarısında Alanyaspor galibiyeti dışında hiçbir maçtan puan alamadı. Gelecek yıl uğraşacakları ekonomik sıkıntılarla baş edebilmek için galibiyet piriminin 2.2, beraberliğin ise 1.1 milyon TL olduğu SüperLig’e daha fazla puan toplayarak veda etmeleri gerekiyor.

Zorlu Kayseri deplasmanından üç puan çıkartmayı başaran Alanyaspor ligde kalma yolunda önemli bir virajı döndü. Şimdi önlerinde sezonun en önemli maçlarından biri var. Alanyaspor, gelecek hafta evinde Osmanlıspor’u misafir edecek. Kayserispor’un matematiksel olarak hâlâ lig beşincisi olma ihtimali varsa bu sezon başında topladığı puanlar sayesindedir. Sarı Kırmızılılar ligin ikinci yarısının Karabükspor’dan sonra en kötü takımı...

Sivasspor evinde Gençlerbirliği’ni Hakan Arslan’ın golüyle 1-0 mağlup ederek beşincilik yarışında Trabzonspor’u takibe devam etti. İlhan Cavcav’ın ardından yetim kalan Gençlerbirliği beklenenden önce mi çözülüyor? Geçen haftaki Osmanlı mağlubiyetinin ardından Sivas deplasmanından da yenik dönen Gençlerbirliği kritik haftaları puansız geçerek Cavcav’ın isminin verildiği sezonda lige veda etmeye hazırlanıyor.

Fenerbahçe kazanmaya devam ediyor. Kasımpaşa’yı da farklı mağlup eden sarı lacivertliler galibiyet serisini 5 maça çıkardılar. Sıralamada Beşiktaş’ın üzerine çıkan Fenerbahçe kalan haftalarda bir taraftan Başakşehir ve Galatasaray’ın hata yapmasını beklerken, bir taraftan da Galatasaray ile arasındaki averaj farkını kapatmaya çalışacak. Bu mağlubiyetin ardından Avrupa iddiasını kaybeden Kasımpaşa ligin hedefsiz kalan ilk takımı oldu.

Antalya deplasmanında eski oyuncusu Emre Güral’ın golüyle yenik duruma düşen Trabzonspor, takımı sırtlayan iki oyuncusu Burak Yılmaz ve Yusuf Yazıcı’nın ikinci yarıdaki golleriyle üç puana ulaştı ve beşinci sıradaki yerini korudu. Oyuna iyi başlayan ve golü de erken bulan Antalyaspor, sonrasında yakaladığı fırsatlarda Trabzonspor’un genç kalecisi Uğurcan Çakır’ı bir türlü geçemeyince mağlubiyet kaçınılmaz oldu. Gelecek hafta oynanacak Gençlerbirliği - Antalyaspor karşılaşması alt sıralardaki düğümü çözülecek maçlardan biri olacak.

Haftanın tek golsüz karşılaşmasında taraflardan biri yine Yeni Malatyaspor’du. Bu skorla Akhisar’ın galibiyet hasreti yedi maça, ev sahibi ekibin ise dört maça çıktı. Futbolumuzun marka değeri gerçekten önemliyse tribünden ve televizyondan maçı izleyenlerin hayatlarından çalınan 90 dakikaların hesabının sorulması gerek. Futbolseverleri korumak için benim önerim 0-0’a puan verilmemesi!

Şampiyonluk adaylarından Başakşehir, başkent deplasmanda 1-0 geriye düşmesine rağmen Osmanlıspor’u mağlup ederek iddiasını son üç haftaya taşıdı. Aslında Osmanlıspor için son çeyreğe kadar her şey yolunda gidiyordu. Osmanlı’yı yıkan Edin Visca oldu. Boşnak yıldızın hiçbir şeyden var ettiği golünün ardından Başakşehir, çözülen rakibi karşısında planladığını yapmaya başladı ve maçı farklı kazandı.

Galatasaray evinde Beşiktaş’ı mağlup ederek şampiyonluk yolunda en büyük engeli de geride bıraktı. Bu sezon evinde mağlubiyet görmeyen sarı kırmızılılar 0-0 berabere kaldığı Fenerbahçe karşılaşması dışında tüm maçları kazandı. Galatasaraylı futbolseverlerin şampiyonluk kutlamalarına erken başlamasını engelleyen ise takımlarının deplasman performansı. Kalan üç maçın ikisini deplasmanda oynayacak olması sarı kırmızı renklere gönül verenleri temkinli davranmaya zorluyor. Son iki sezonun şampiyonu Beşiktaş, bu mağlubiyetle matematiksel olarak olmasa bile psikolojik olarak şampiyonluk yarışında havlu attı. Beşiktaşlı oyuncuların Fenerbahçe ile oynadıkları ve yarım kalan Türkiye Kupası maçının etkilerini üzerinden atamadıkları her hallerinden belli oluyordu. Kaos ortamında en çok zarar görenin Beşiktaş olduğu aşikârken aklı selim Beşiktaşlıların yangına körükle gidenleri frenlemesi gerekir. Beşiktaş’ın son dönemlerdeki başarıları takımı ve kulübü yönetenleri “öz eleştiri” kavramından uzaklaştırmış.

Haftanın kapanış maçında iki renktaş takım Bursa’da karşı karşıya geldi. Anadolu futbolunun iki güçlü temsilcisinin de düşme korkusu yaşıyor olması şehir takımlarının ne kadar kötü yönetildiğini de gösteriyor. Maçın kazananı Bursaspor, son üç haftaya düşme korkusunu üzerinden atarak giriyor. Konyaspor’un kalan haftalarda önce deplasmanda Karabükspor’u ardından da evinde Göztepe’yi mağlup ederek ligde kalmayı garantilemesi gerekiyor. Aksi halde şampiyonluk iddiasını son haftaya taşımış bir Fenerbahçe karşısında Kadıköy’den puan çıkartmak kolay olmayacaktır.