Aslan’ın dönüşü

2017-2018 nam-ı diğer İlhan Cavcav sezonu başladı. 9 maçın üç tanesinde ev sahibi takım taraftarları cezalı oldukları için, dört tanesinde ise memleketteki futbolseverler çeşitli nedenlerden ötürü artık maçlara gitmez olduğu için tribünler boş kaldı. Yeni sezonun açılış haftasında sadece Trabzon-Konya ve Galatasaray-Kayseri maçları dolu tribünler önünde oynandı. Açılış haftasının en iyi takımı Galatasaray olurken, en iyi oyuncusu ise literatürümüze “aslan yürüyüşü” kavramını kazandıran Gomis oldu. Haftanın en güzel golünü Emre Akbaba atarken, haftanın teknik direktörü ise ilk Süper Lig maçında ilk galibiyetini alan Yeni Malatyaspor’un çalıştırıcısı Ertuğrul Sağlam oldu.

Sezonun açılış karşılaşmasında Başakşehir, Bursaspor’u tek golle geçerek ilk haftayı kazasız atlatıp Sevilla maçı öncesi moral kazandı. Abdullah Avcı Emre’nin yerine oynayan Gökhan İnler’in oyununa en az üç puan kadar sevinmiş olmalı. İlhan Cavcav sezonunun ilk golünü atmak da yeni transfer Elia’ya nasip oldu. Bursasporlu oyuncular geçen sezonun travmasını atlatmış. Haftayı puansız kapatmış olsalar da sahadaki mücadele Bursaspor severleri tatmin etmiş olmalı. Öyle gözüküyor ki Yeşil Beyazlılar bu sezon kolay pozisyon vermeyen ancak gol yollarında da sıkıntısı olan bir takıma dönüşecek.

Karabük başkent deplasmanında erken bulduğu golle öne geçse de üstünlüğünü koruyamadı. Karabükspor’un başında ilk resmi maçına çıkan Erkan Sözeri yine de skordan memnundu. Zira Süper Lig’de deplasmanda alınan her puan önemlidir. Gençlerbirliği oyun ve mücadele olarak rakibinin bir adım önünde gözükse de pozisyon üretmekte zorlandı. Beraberlik sayısı da zaten organize ataktan değil Khalili’nin serbest vuruşundan geldi. Ümit Özat’ın maç sonunda açık şekilde Vedat Muriqi, Uğur Çiftçi ve Ahmet Oğuz’u eleştirmesi de İlhan Cavcav’ın takımının İlhan Cavcav sezonuna hararetli başladığının göstergesiydi.

Akhisar Belediye Süper Lig’deki altıncı sezonuna da puan alarak başladı. Bundan önceki beş sezonda bir beraberlik dört galibiyet alan Kuzey Ege temsilcisi Sivasspor’u yeni transferi Paulo Henrique’nin golüyle mağlup etti. Eski Trabzonsporlu golcü, önceki Süper Lig döneminde de ilk golünü de Sivasspor’a atmıştı. Süper Lig’e yükselen takımlar arasında teknik direktör değişikliğine gitmeyen tek takım olan Sivasspor gelecek haftalar için olumlu sinyaller vermedi. Yiğidolar sezonu ateş hattı çevresinde geçirecek gibi gözüküyor.

Haftanın istatistiklerinin tümünde ilk üçte yer alan Alanyaspor oynadığı oyunu skora yansıtamayınca haftayı puansız kapattı. Alanya sıcağında bu kadar baskılı oynamayı başaran, çok kısa sürede kalesinde iki gol görmesine rağmen oyunu çevirmeyi denemekten vazgeçmeyen Safet Susiç’in öğrencileri öyle gözüküyor ki bu sene de lige renk katmaya devam edecek. Alanyaspor’da performanslarıyla öne çıkan Efecan Karaca ve Emre Akbaba ilk onbirdeki yegane yerli oyunculardı. Türk pasaportu olduğu için değil de rekabeti kazandıkları için sahaya çıkan yerli oyuncuların futbolumuza da Milli Takım’ımıza da daha yararlı olacağını düşünüyorum. Kasımpaşa topla ne kadar oynadığının değil nasıl oynadığının önemli olduğunu bir kez daha kanıtladı. Özellikle ikinci yarıdaki takım savunmasını maçın tamamına yaymaları durumunda gelecek hafta Beşiktaş karşısında sürpriz yapabilirler.

Göztepe, Antalya’da oynanan ve güvenlik tedbirleri konusunda sorumluluğu olmayan TFF 1. Lig finalinde yakılan ve sahaya atılan meşaleler sebebiyle ilk üç maçını seyircisiz oynayacak. Şayet cezalar bireylere kesilmeyip, eskisi gibi devam edilecekse niçin milyon dolarlar harcanarak Passolig sistemine geçtik ki? Göztepe 14 yıl aradan sonra Süper Lig maçına çıkmış üstelik de rakip Fenerbahçe iken o stadyum tıka basa dolmaz mıydı? Orası ağzına kadar dolu olsaydı sahadaki oyun da bundan etkilenmez miydi? Neticede İzmir sıcağında sıkıcı doksan dakikanın sonunda her iki takım da gelecek adına umutlanabileceği şeyler bularak puanları paylaştı. Fenerbahçe’nin her açıdan geçtiğimiz sezonun ilerisinde olduğu da gelinen noktanın şampiyonluk için yetersiz olduğu da aşikâr. Tüm kulvarlarda yarışın içinde olabilmek için Aykut Kocaman’ın yeni transferlerden de katkı almayı başarması gerekiyor. Göztepe iyi bir takım kurup bunu başarıya aç bir teknik adama teslim etmiş. İzmir temsilcisi lige renk katacak gibi gözüküyor.

Trabzonspor oyun olarak izleyenleri tatmin etmemiş olsa da dolu tribünler önünde Konyaspor’u üstelik yenik duruma düşmesine rağmen Burak Yılmaz’ın attığı gollerle mağlup ederek sezona önemli bir galibiyet alarak başladı. 50. yılını kutlayan Trabzonspor, taraftar desteği azalmaz ve camia kötü sonuçlar alındığında da bir arada durmayı başarırsa sezon sonuna kadar şampiyonluk yarışının içinde olmayı başarabilir. Türkiye Kupası’nın ardında Süper Kupa’yı da kazanan Konyaspor uzatma dakikalarında yediği golle haftayı puansız kapattı. Konya tarafı Hüseyin Göçek’in kötü yönetiminden şikâyetçi. Haksız da sayılmazlar. Ayağında darbe sonrası parçalı kırık oluşan Traore’nin ilk yarıyı kapatmasında Durica kadar Göçek’in de kabahati var.

Yeni Malatyaspor 31 yıllık tarihinin ilk Süper Lig müsabakasınında galip gelmeyi başardı. Transferlerin geç yapılmasına rağmen Ertuğrul Sağlam’ın takımı lige en hazır gözüken ekipti. Malatya yeni stadına ve seyircisine kavuştuktan sonra sezonun sürprizlerinden biri olabilir. Osmanlıspor, Mustafa Reşit Akçay sonrası toparlanamadı. Bülent Uygun yönetiminde çıkılan ilk maç da umut vermedi.

Beşiktaş evinde geçtiğimiz sezonun başarılı takımlarından Antalyaspor’u mağlup ederek seyircisiz ve keyifsiz maçı kayıpsız atlatmayı başardı. Henüz hazır olmadığı gün gibi ortadayken alınan her galibiyet altın değerinde. Zira bu yıl rakipler daha güçlenmiş ve hırslanmış durumdalar. İlk haftanın günahı olmaz ancak Antalyaspor geçen sezonun uzağında oyun oynadı. Akdeniz temsilcisinin büyüsü bozulmuş olabilir mi?

Ve Galatasaray futbol oynamayı hatırladı! Kayserispor karşısında maçın başından sonuna kadar üstün oynayan ve maçın temposunu istediği gibi kontrol eden Galatasaray, Tudor göreve geldiğinden beri belki de ilk kez taraftarlarına keyif vermeyi başardı. Bunun en önemli nedenlerinden biri de Galatasaraylı futbolcuların uzun süre sonra ilk kez bu kadar istekli ve arzulu oynamalarıydı. Oynanan oyun ve alınan galibiyetle nefes almayı başaran Tudor’un yine de duran toptan gol yeme sıkıntısına çözüm üretmesi gerekiyor. Geçtiğimiz sezon Sergen Yalçın ile yakaladığı müthiş seri sonucu ligde kalmayı başaran Kayserispor için bu sezon da ateş hattı civarlarında geçecek gibi duruyor.