Milas’ın Aslanyaka köyünde yapılmak istenen taş ocağı karşı çıkan köylüler iş makinalarının önüne geçerek çalışmayı durdurdu. Yapılan açıklamada, “Canımız pahasına direneceğiz. Aslanyaka’da taş ocağına geçit yok” denildi.

Aslanyaka’da taş ocağına geçit yok

Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

Muğla’nın Milas ilçesinin Aslankaya köyünde taş ocağına karşı mücadele sürüyor. Çaba Yapı İnşaat Mobilya Sanayi ve Ticaret Limited şirketi tarafından ‘Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi Kapasite Artırım Faaliyet’ projesi için çalışma başlatılmasına yurttaşlar tepki gösterdi. Taş ocağının köylerine zarar vereceğini düşünen yurttaşlar, iş makinelerinin önüne geçerek çalışmayı durdurdu.

Aslanyaka köyünde 10 yıl boyunca devam eden taş ocağı çalışmaları 2015 yılında son buldu. Taş ocağı kapatıldıktan 7 yıl sonra 2022 yılında şirket kapasite artışı için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık ise projeye, 'çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir' kararı verdi. Bu durum üzerine yurttaşlar, 'ÇED gerekli değildir' kararına karşı dava açtı. Yaklaşık bir ay önce bilirkişi heyeti köylülerle birlikte alanı gezdi. Ancak daha rapor çıkmamasına ve mahkeme devam etmesine rağmen şirket 3 iş makinasıyla yol çalışmalarını bahane ederek bölgeye girdi. İş makinelerini gören yurttaşlar, toplanarak makinelerin önüne geçti. Aslanyaka Dayanışma Grubu tarafından yapılan açıklamada, yurttaşların tepkisi sonrası şirket faaliyetini durduğunu açıkladı. Grup ayrıca konu hakkında şikâyetçi olunacağını ifade etti.

"CANIMIZ PAHASINA DİRENECEĞİZ"

Açıklamada şunlar belirtildi: “Orman yangınları nedeniyle Ekim ayına kadar yasak olmasına rağmen, yol genişletme adı altında hafriyata başlanınca, köylüler ve çevrecilerin müdahalesiyle, jandarma ve savcılığa suç duyurusunda bulunularak, fiili direnişle iş makineleri durduruldu. İş makinaları öğleden sonra alanı terk etti. Köylüler ve yaşam savunucuları olarak canımız pahasına direneceğiz. Aslanyaka’da taş ocağına geçit yok.”