SES, başkentteki Aile Sağlık Merkezleri’ne (ASM) ilişkin raporunu açıkladı. ASM’lerdeki sorunların sürdüğü aktarılan rapora göre aile hekimleri salgın karşısında ihtiyaçlarını kendi imkanları ile sağladı. Sağlık emekçilerine yeterli koruyucu ekipman da verilmedi

ASM’lerde yığınla sorun!

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, ‘Salgınla Mücadelede Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri Raporu’nu açıkladı. Rapora göre Aile Sağlığı Merkezleri’ndeki (ASM) sorunlar sürüyor.

Rapor, Başkent’teki 40 aile sağlığı merkezinde çalışan 40 aile hekimi ile yapılan görüşme sonucunda hazırlandı. ASM’lerde yaşanan sorunların dile getirildiği raporda, “Salgınla mücadelede birinci basamak sağlık hizmetleri yöneticiler tarafından geri hizmet olarak görülmekte ve bu alana yönelik uygulamalar hayata geç geçmektedir” denildi. Rapor, şu detayları açığa çıkardı:

► Salgının ilk döneminde koruyucu ekipman verilmedi. Ekipman bir hafta sonra verildi ancak sayı olarak yeterli olmadığı ifade edildi. Aile hekimleri tarafından ilk dönem tüm ihtiyaçların kendi imkânları ile sağlandığı belirtildi.

► Ekipmanların kişiye özgü olmaması nedeniyle tam koruyucu özelliğinin zayıf olduğu bildirildi.

► ASM’lerde dezenfektan ve el dezenfektanı verilmedi. Piyasada zor bulunması nedeniyle de sorun yaşandığı kaydedildi.

► Ekipman eksikliği, fiziki alan uygunsuzluğu nedeniyle triaj yapılmasında sorunlar yaşandığı dile getirildi.

► Semptom görülen riskli hastaların ayrı yerde muayene edilemediği vurgulandı.

► Çalışanlar tarafından çok fazla rapor talep edildiği aktarıldı ve sağlık çalışanları üzerinde baskı oluştuğu ifade edildi.

► Yaşlı ve sosyal desteğe ihtiyacı olan hastaların ilaçlarının temininde sorunlar yaşadığı kaydedildi.

► Birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışan sağlık personeline yönelik eğitimlerin verilmedi. Kronik hastalığı olan sağlık çalışanlarının çalışmaya devam ediyor. Sağlık personeline yönelik tanı testlerinin de yapılmadığı aktarıldı.

► ASM çalışanlarının ücret düzeyinin aktif gün üzerinden verilmesi, Covid-19 pozitifliği veya semptomların görülmesi nedeniyle rapor, evde izole kalmak gibi durumlarda ücretlerinin kesintiye uğradığı ifade edildi.

YETERLİ EKİPMAN SUNULMALI

SES’in önerileri ise şöyle:

1 Birinci basamak sağlık hizmetlerinde görev yapan tüm sağlık emekçilerine nitelikli yeterli ekipmanın sunulması gerekmekte.

2 Bu süreçte birinci basamak sağlık hizmetlerinde randevu sisteminin uygulanması gerekmekte.

3 Tüm birinci basamak sağlık hizmetlerinde başvuran her hasta triaj uygulamasından geçirilmeli.

4 Salgın süresince ASM çalışnlarının ücretlerinde izin ve rapor kesintisi yapılmamalı.

SES Ankara Şubesi’nden hazırlanan rapora ilişkin yapılan açıklamada, “Ülkemizde salgınla mücadelede başarı ve sağlıklı bir toplum isteniyorsa bunun koruyucu sağlık hizmetlerinden geçtiği unutulmalı.”