TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Filiz Ünal, Covid-19 aşıları için adres gösterilen aile hekimliği merkezlerinde yeterli hekim ve hemşire bulunmadığı söyledi. Ünal, aile hekimliklerinde aşılar için soğuk zincirin sürdürülmesini sağlayacak olanakların olmadığını da belirtti.

ASM’lerin Covid-19 aşısı için olanağı yok

Haber Merkezi

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu, 2021-2022 sözleşme dönemi taleplerini düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. Toplantıya TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ve Aile Hekimliği Kolu üyeleri katıldı.

Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Filiz Ünal, yaşadıkları sorunları aşı örneği üzerinden anlattı. Sağlık Bakanlığı’nın “10 milyon çocuğu aşılıyoruz” açıklamasına atıf yapan Ünal, bu aşılamanın yapıldığı 27 bin aile hekimliği merkezinin (ASM) 3 bininde aile hekimi, 5 bininde hemşire olmadığını dile getirdi.

Okul aşıları, erişkin aşıları derken Covid-19 aşıları için de adres gösterilen aile hekimliği merkezlerinde yeterli hekim-hemşire istihdamı, giriş-çıkış kapısı, bekleme salonu ve soğuk zincirinin sürdürülmesini sağlayacak olanakların olmadığına dikkat çeken Ünal, “İyi planlanmamış bir aşılama başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Gerekli tedbirleri almak Sağlık Bakanlığı’nın görevidir” dedi.

AŞI, AİLE HEKİMLERİNİ ZORA SOKACAK

Dr. Ali İhsan Ökten de Sağlıkta Dönüşüm Programı ile oluşturulan sistemin hekimlerin üzerine bastığını, düzeltme yapılmadığı gibi her geçen gün kötüleştiğini, sağlık bütçesinde koruyucu sağlık hizmetlerine gerekli payın ayrılmadığını belirtti, “Aşı konusu da aile hekimlerimizi zora sokacak çünkü orada da kaos yaşanacak. Size her gün 15-20 kişilik bir planlama yapılsa da kapınıza ‘Bana da aşı yap’ diye birçok kişi gelecek ve bu var olan şiddeti daha da artıracak” diye konuştu.