Eğitim için kara delik haline gelen FATİH Projesi’nde yönetmelik değişikliğine gidildi. Mal ve hizmet alımı yapılan yüklenicilere fiyat farkı ödemesinin önü açıldı.

Asrın başarısızlığında yeni hamle: Eğitimin kara deliği büyümeye devam edecek
Fotoğraf: AA

Mustafa BİLDİRCİN

FATİH Projesi kapsamında yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işlerine yönelik yönetmelik değiştirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik ile proje kapsamında yapılacak mal ve hizmet alımlarında fiyat farkı ödemesi yapılmasına olanak sağlandı.

AKP, “Eğitimde asrın projesi” olarak duyurduğu FATİH Projesi’ni 2010 yılında hayata geçirdi. 2014 yılında tamamlanacağı söylenen projede, milyarlarca liralık harcamaya karşın 11 yılın sonunda hedefe ulaşılamadı. Eğitim bütçesi için bir kara delik haline gelen proje, eğitimin dijital platforma taşındığı pandemi döneminde bir kez daha tartışmaya açıldı.

YÖNETMELİK DEĞİŞTİRİLDİ

2010 ve 2021 yıllarını kapsayan 11 yıllık dönemde 15 milyar TL’ye yakın para harcanan ancak başarısızlığı veriler ile desteklenen proje için yapılan yönetmelik değişikliklerine bir yenisi daha eklendi. 21 Mart 2017 tarihinde yürürlüğe giren FATİH Projesi Kapsamında Yapılacak Mal ve Hizmet Alımları ile Yapım İşleri Dair Yönetmelik’e geçici madde eklenmesine yönelik değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı.

EK ÖDEMENİN ÖNÜ AÇILDI

Değişiklik kapsamında yönetmeliğe eklenen geçici maddede şu ifadeler yer aldı:

“Bu Yönetmelik kapsamında Türk Lirası üzerinden yapılan sözleşmelerde 12/5/2022 tarihli ve 5546 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun Geçici 6’ncı Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Esaslar doğrultusunda artırımlı fiyat farkı ile ek fiyat farkı hesaplanması, süre uzatımı verilmesi ve sözleşmelerin feshine ilişkin usul ve esaslara göre işlem yapılabilir.”

HEDEFLER TUTMADI

Başarısızlığı tescillenen proje kapsamında 2010-2020 yıllarını kapsayan 10 yıllık döneminde toplam 79 ihale yapılırken 131 satın alma işleminde doğrudan temin yoluna gidildi. Projenin mal ve hizmet alımları için toplam 3,4 milyar TL para harcandı. 2010-2019 yılları arasında toplam 1 milyon 437 bin 800 tablet dağıtılırken bu sayı salgın sürecinde 2 milyona ulaştı. Tablet bilgisayar dağıtımı üzerinden değerlendirildiğinde hedeflenen kitlenin sadece yüzde 7,69’una ulaşılabildi.