Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Büyükhusun köyü JES tehdidi altında. Assos Antik Kenti'ne 5 km mesafede olan köye JES yapılması durumunda antik kentte zarar görecek

Assos Antik Kenti tehlikede

BERKAY SAĞOL

Çanakkale’de tarihi M.Ö. 6. yüzyıla kadar dayanan Assos Antik Kenti’ne en yakın yerleşim yerlerinden olan Büyükhüsun Köyü’nde YERKA Elektrik Üretim A.Ş. tarafından JES kurulmak isteniyor. Şirket 20 Aralık 2019 tarihinde 'ÇED gerekli değildir' raporu aldı. Çanakkale Valiliği'nin bu kararına ise, köy halkı, yaşam savunucuları ve STK'lar tepki gösterdi. Büyükhusun köylüleri ve yaşam savunucuları Çanakkale İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma ve kararın iptali için dava açtı.

'KÖYLÜYÜ KANDIRIP TOPLANTI YAPTILAR'

Enerji şirketinin köye ilk geldiği zaman jeotermal çıktığı takdirde turizm faaliyeti yapılabileceğini anlattığını söyleyen Büyükhusun Dayanışması'ndan Cem Tüzün, "Sürecin ilk başında şirket yetkilileri bize, yani köylülere buradan jeotermal çıktığı takdirde termal turizm, kaplıca turizmi yapabilirsiniz diye anlatıldı ve köylü ilk başta bu durumdan memnun gibiydi. Ancak sonra biz bu arama için başvuran şirketin bir elektrik üretim şirketi olduğunu fark ettik. Bu şirketin Gülpınar tarafında JES yatırımı olduğunu da öğrendik.

Çanakkale Valiliği'nin 'ÇED gerekli değildir' kararına karşı 111 tane Büyükhusunlu ve yakın köylerden arkadaşlarımız ve 4 tanede kurumla birlikte 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali ve yürütmeyi durdurma davası açtık. Bu dava sürecinin toplamda 115 tane davacısı var. Bölgede tarımsal niteliği nedeniyle, bölgede süren hayvancılık faaliyetleri nedeniyle, arkeolojik ve doğal sit alanları nedeniyle ve yerleşim yerlerine yakınlığı nedeniyle ÇED raporu mutlaka gereklidir ve bu verilen karar yanlış bir karardır" diye konuştu.

Balıkesir Valiliği tarafından açılacak JES ihalesine de değinen Tüzün, "Biz hukukun ve bilimin işlediği takdirde biz bu davayı kazanacağımıza inanıyoruz. Bu sürece paralel olarak öğrendiğimiz ve mücadele ettiğimiz diğer bir konu daha var. 21 Ocak Salı günü Balıkesir'de 11 tane JES için ihale açılacak. Bu JES'lerin birçoğu bizim coğrafyamızı da doğrudan etkileyecek bir gelişme. Biz Büyükhusun köylüleri olarak bölgemizi kirletecek bütün bu çalışmalara karşı mücadelenin bir parçası olacağız" şeklinde konuştu.